Betekenis van: Paginamarge

« Terug naar Marketing Begrippen

Paginamarge staat voor de lege ruimtes om de tekst heen. Dit wordt al eeuwenlang gebruikt voor boeken. Online is dit ook het geval.

Definitie paginamarge?

Een tekst moet fijn voor het oog zijn. Daarom wil je wat lege ruimtes overlaten. Dit gebeurt al automatisch bij tekst schrijf tools. Zo is er witruimte tussen zinnen en alinea’s. Om de tekst heen gebeurt dit ook. Dit wordt dan marge genoemd. In de boekdrukkunst wordt dit ook gebruikt. Maar dit werd gedaan om tot de rand af te drukken. Schrijvers lieten dit doen bij drukpersen. Maar hier waren ze niet altijd even nauwkeurig mee.

Toepassing van paginamarge

Webpagina’s kunnen op verschillende formaten vertoond worden. Net als bij het boekdrukken is dit altijd nauwkeurig. Denk maar aan de aantal pixel aan alle zijden van het scherm. Er is dus geen vaste pagina indeling. Tenminste als het geen responsive design betreft. Daarbij is de pagina geschikt voor alle soorten schermformaten.

Het kan zijn dat delen van het scherm niet zichtbaar is. Vandaar dat je content niet tot aan de zijkanten vult. Want dan gaat het er raar uitzien. Omdat er stuk content niet zichtbaar is. Daarom maak je gebruik van een paginamarge.

Een ander toepassing is ruimte overlaten voor het maken van aantekeningen. In een concept kunnen andere mensen aantekeningen maken. Dit kunnen auteurs, redacteuren of docenten zijn.

Zelf instellen van marges

Via contentcreatie tools kan ook je paginamarges instellen. Waardoor je gemakkelijk meerdere teksten kan schrijven. Waarbij de marge automatisch is ingesteld. Bij webdesign tools kan je elementen toevoegen. Zoals tekst en afbeeldingen. Deze kan je vervolgens verplaatsen. Wat je op het scherm ziet is precies hoe je het vaak ook ziet. Dus kan je de content naar het midden brengen. Waardoor je paginamarge creerd.

In CSS is een paginamarge voor alle richtingen los instelbaar met:

  • Margin-top
  • Margin-right
  • Margin-bottom
  • Margin-left

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist