Betekenis van: Pagerank

« Terug naar Marketing Begrippen

Google Pagerank is een score die door Google aan een website wordt toegekend. Het vertelt hoe belangrijk een site is binnen de resultaten van de zoekmachine. Een hogere pagina rangschikking betekent dat de site eerder als eerste verschijnt wanneer iemand zoekt naar iets gerelateerd aan de site. Het PageRank-algoritme is ontwikkeld door Larry Page en Sergey Brin.

Wat kan ik doen om de pagerank van mijn site te verbeteren?

In 1998 publiceerden Page en Brin een academisch artikel waarin ze beschreven hoe ze een wiskundig model hadden gebruikt om de waarschijnlijkheid te voorspellen dat naar een bepaalde webpagina zou worden doorgelinkt door andere pagina’s. Ze noemden deze waarschijnlijkheid ‘PageRank’ omdat deze was gebaseerd op het aantal links dat naar elke pagina wees.

Wat is Pagerank en hoe is het ontstaan?

PageRank is een maat voor het belang van een website. Het wordt berekend met behulp van een complex algoritme dat rekening houdt met het aantal inkomende links (of backlinks) naar een bepaalde webpagina en het belang van die websites zelf. Dit betekent dat de belangrijkere sites een hogere PageRank-score krijgen dan de minder belangrijke.

De anatomie van een webpagina

Een webpagina bestaat uit verschillende elementen. Dit zijn koppen, paragrafen, afbeeldingen, tabellen, lijsten, enz. Elk element heeft zijn eigen doel en draagt bij aan het algehele uiterlijk en de structuur van de pagina.

De anatomie van een inkomende link

Zoekmachines gebruiken algoritmen om te bepalen hoeveel gewicht elk element van een webpagina draagt. Dit wordt “PageRank” genoemd en bepaalt in welke volgorde zoekresultaten worden weergegeven. Hoe hoger de PageRank, hoe groter de kans dat een website bovenaan een zoekresultaat verschijnt.

Wat is een zoekmachine?

Een zoekmachine is een hulpmiddel dat mensen gebruiken om online informatie te vinden. Hiermee kunnen gebruikers trefwoorden in een vak invoeren en vervolgens resultaten ontvangen op basis van die woorden. Zoekmachines worden vaak gebruikt om websites, afbeeldingen, video’s, nieuwsartikelen, etc. te vinden.

Hoe werken zoekmachines?

Een zoekmachine kruipt door websites op zoek naar relevante links naar andere sites. Vervolgens rangschikt het die pagina’s op basis van het aantal en de kwaliteit van deze links. Als er veel hoogwaardige links zijn die naar een bepaalde site verwijzen, wordt deze hoog gerangschikt.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist