Betekenis van: Opt-out

« Terug naar Marketing Begrippen

Opt-out is contact zonder enige vorm van toestemming. Dit gaat vaak voor een mailinglijst. Maar andere vormen van communicatie kan ook gebruikt worden.

Wat is opt-out?

Dit is een vorm van direct en telemarketing. Hierbij stuur je een persoon direct een bericht. Dit bericht is voor commercieel gericht. De verschillende kanalen om iemand direct te benaderen zijn:

  • E-mail
  • Poststukken
  • Elektronische berichten
  • SMS
  • WhatsApp
  • Direct mail

Bij opt-out is het kanaal bijna altijd E-mail. Omdat bedrijven vaak een grote database met E-mailadressen kopen. Vervolgens worden de ontvangers automatisch ingeschreven.

Opt-out mails

Vervolgens kan je de mailadressen gebruiken. Deze voegen bedrijven dan toe aan hun mailinglijst. Daarna kan er wekelijks een mail gestuurd worden. Mailprogramma’s kunnen deze mails wel detecteren. En het kan dan in de spam box belanden. Maar de ontvanger moet een keuze hebben voor opt-out. Hierbij kiest de ontvanger om geen berichten meer te ontvangen. Waarna de aanbieder de E-mail uit de mailinglijst moet verwijderen.

Opt-in voor betere communicatie

Via websites kan je bezoekers de optie geven om hun E-mail achter te laten. Dit kan dan via een pop-up. Deze pop-up kan een gratis E-book, korting of andere acties bevatten. Hierbij ontvangt de bezoeker de acties. Je kan ook via meerdere kanalen de optie geven om zelf je te laten inschrijven voor een mailinglijst. Enkele voordelen van inschrijven voor een mailinglijst:

  • Informatievoorziening
  • Acties, kortingen een aanbiedingen ontvangen
  • Nieuwe collecties die er aankomen
  • Op de hoogte gehouden worden

Op deze manier kan je je opt-in mailinglijst opbouwen. Omdat bezoekers vrijwillig hun contactgegevens achterlaten.

Double opt-in

Vervolgens wordt vaak eerst een bevestiging van inschrijving gestuurd. Hierop kan je dan klikken. Om te bewijzen dat jij echt je zelf hebt ingeschreven. Dit heet ook wel double opt-in. De optie om uit te schrijven moet er altijd blijven. Het is dan ook wettelijk verplicht om onderaan iedere e-mail en nieuwsbrief een uitschrijflink te plaatsen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist