Betekenis van: Niche

« Terug naar Marketing Begrippen

Een niche is een onderdeel van een groep mensen. Vaak is deze heel specifiek. Een voorbeeld van een niche is ‘festivalliefhebbers’. Dit is een onderdeel van bijvoorbeeld muziekliefhebbers. Maar ook van mensen die van feesten houden. Een nichemarkt is er een waar er niet genoeg concurrentie is om de prijzen te drukken. Het is vaak moeilijker om een niche te bereiken. Maar de kans dat ze een aankoop doen of betrokkenheid tonen is groter wanneer je ze bereikt. Dit betekent ook dat als je iets wilt verkopen, je dat kunt doen tegen een prijs die hoger is dan het gemiddelde van wat een consument zou betalen. Als je bijvoorbeeld een product wilt verkopen dat alleen in speciaalzaken verkrijgbaar is, reken je een hogere prijs omdat er geen andere opties zijn.

Vind je niche online

Als je wilt weten wat mensen nodig hebben, moet je eerst begrijpen hoe ze zich online gedragen. Dit helpt je bij het identificeren van het type producten en services waarnaar mensen op zoek zijn. Als je eenmaal weet waar mensen naar op zoek zijn, kun je beslissen of je ze iets nieuws wilt aanbieden of gewoon meer wilt bieden van wat ze al willen.

Kijk waar ze naar zoeken

Je kunt Google Trends gebruiken om te zien waar mensen naar zoeken. Het toont de populariteit van verschillende zoekopdrachten in de loop van de tijd. Je kunt ook Google Insights for Search gebruiken om te zien waar mensen daadwerkelijk naar zoeken.

Kijk wat ze kopen

Als je op zoek bent naar een nichemarkt, kijk dan eerst welke producten en diensten mensen kopen. Zo krijg je een idee van wat mensen nodig hebben en willen.

Kijk hoe ze sociale media gebruiken

Ook kun je online kijken hoe mensen met elkaar omgaan. Kijk op forums, blogs en sociale netwerken om te zien welke onderwerpen worden besproken. Zoek vervolgens uit wie er over die onderwerpen praat.

Lees beoordelingen die klanten schrijven

Als je op zoek bent naar een nichemarkt, moet je begrijpen wat mensen zeggen over producten en diensten die verband houden met jouw onderwerp. Dit zal je helpen te bepalen of er een grote vraag is en of er genoeg klanten zijn om het de moeite waard te maken.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist