Betekenis van: Neuromarketing

« Terug naar Marketing Begrippen

Neuromarketing is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Nu gebruiken marketeers neuroimaging-technieken om te begrijpen hoe mensen denken en voelen wanneer ze producten kopen. In de wereld van vandaag hebben consumenten meer keuzes dan ooit tevoren. Maar waarom kiezen ze het ene product boven het andere? Neurowetenschappers kunnen deze vragen beantwoorden door de hersenen te bestuderen.

Wat is neuromarketing?

Neuromarketeers bestuderen de hersenen om te leren hoe consumenten beslissingen nemen. Ze doen dit met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) en elektro-encefalografie (EEG). Met deze tools kunnen onderzoekers zien welke delen van de hersenen oplichten als mensen worden blootgesteld aan bepaalde prikkels. Dit helpt marketeers beter te begrijpen waarom sommige mensen het ene merk verkiezen over het andere.

Waarom doet het er toe?

Consumenten worden dagelijks bestookt met berichten. Het is moeilijk om alles bij te houden, vooral als er zoveel verschillende opties beschikbaar zijn. Het is dus geen verrassing dat consumenten vaak vertrouwen op hun instinct om hun aankoopbeslissingen te begeleiden. Onderzoek toont echter aan dat bedrijven die neuromarketing technieken gebruiken, hiermee een voorsprong krijgen op de concurrent die het niet doet.

Hoe begin ik vandaag met neuromarketing?

Om neuromarketing te gaan gebruiken, moet je eerst de wetenschap erachter begrijpen. Dit zal je helpen te bepalen of neuromarketing geschikt is voor jouw bedrijf. Zoek daarna een expert die je kan leren hoe je neuromarketing effectief kunt inzetten. Oefen ten slotte met echte klanten.

Hoe nemen de hersenen beslissingen?

Het menselijk brein bestaat uit twee delen: het limbisch systeem en de neocortex. Het limbisch systeem controleert emoties en drijft ons instinctieve gedrag aan. Het helpt ons ook om snelle beslissingen te nemen op basis van emotie. De neocortex is verantwoordelijk voor hogere cognitieve functies zoals redeneren, probleemoplossing en besluitvorming.

De kennis uit neuromarketing draagt bij bij het verbeteren van reclame en advertising. Het is een geheel aparte vorm van data die veel analyse vraagt, maar tegelijk ook veel kan vertellen over hoe consumenten bijvoorbeeld op video’s en beelden reageren. Hierdoor kunnen budgetten effectiever worden ingezet.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist