Betekenis van: NAW-gegevens

« Terug naar Marketing Begrippen

NAW-gegevens zijn beschermende gegevens in de EU voor de identificatie van een persoon. ‘N’ staat voor Naam, ‘A’ staat voor Adres en ‘W’ staat voor Woonplaats.

Wat zijn NAW-gegevens?

Dit zijn gegevens over een persoon dat je voor jezelf kan opvragen bij je bank. De gegevens zijn belangrijk zodat jij je zelf of iemand anders je kan identificeren. De gegevens kunnen heel breed en diepgaan. Naast de categorie van NAW-gegevens vind je ook social media-accounts, sollicitatie-gegevens, salaris-gegevens. Door de opkomst van internet afgelopen decennia heb je ook meer gegevens. Bedrijven, instanties, scholen, zijn nu ook meer online bezig met hun kerntaken. Het gevolg daarvan is dat personen ook meer gegevens online moeten achterlaten. Vandaar dat je ook je persoonlijke gegevens online kan vinden. Zoals bij mijn overheid. De basis is wat eenvoudiger:

Het adres is vaak vastgebonden met de persoon, dus op die manier kan een persoon ook geïdentificeerd worden.

Wat zegt de AVG wet?

Bedrijven of instanties moeten sinds 25 mei 2018 houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit zijn regels binnen in de Europese unie. Zo kunnen particuliere bedrijven en overheidsinstanties niet zonder toestemming informatie verzamelen of verwerken. Volgens de AVG is er niet echt een termijn dat persoonsgegevens bewaard mogen worden. De aanbieder bepaalt zelf hoe lang zij de gegevens bewaren op basis van hoelang zij het nodig hebben. Op aanvraag van de persoon kan dit termijn ook aangepast worden in overleg met de aanbieder.

Belangrijke informatie

Bedrijven, instanties, verkopers kiezen vaak selectief welke gegevens zijn opvragen en verwerken. Het kan best zo zijn dat de aanbieder een persoonsgegevens foutief gebruikt. Dat zal voor de aanbieder een groot risico kunnen zijn aangezien je daar een hoge boete voor kan krijgen. Een verkoper heeft bijvoorbeeld alleen het telefoonnummer nodig. Om zo vervolgens het contact telefonisch te leggen. Een bedrijf als PostNL heeft veel gegevens nodig. Zoals het adres en je telefoonnummer.

Online Marketing uitbesteden?

Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.

    Even bellen met Kevin?

    Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

    Online-marketing-specialist