Betekenis van: Name-dropping

« Terug naar Marketing Begrippen

Name-dropping is het gebruiken van iemand anders zijn naam. Hiervoor heb je verschillende intenties. Het kan zowel gesproken als op schrift zijn.

Wat is name-dropping?

Er zijn mensen in de samenleving die een bepaalde autoriteit hebben. Een bepaalde status en naam. Hier willen mensen al te graag gebruik van maken. Want het is een vorm van psychologie. Als je iets positiefs of autoritairs linkt aan iets. Dan zal datgene gelijk daarmee geassocieerd worden. Ookal is er geen direct verband met die persoon. Dat kan de reden van name-dropping zijn. Je kan het ook gebruiken om voor diegene een goed woordje te doen.

Voorbeeld situatie van name-dropping

Er zijn veel situaties waar in een naam gebruikt kan worden. Daarbij zit er dan een achterliggende intentie achter:

  • Product of dienst versterken

Een chinees restaurant geeft aan dat een beroemdheid bij hen heeft gegeten. Dit om hun restaurant een uiterlijk te geven van kwalitatief eten.

  • Sociale ladder beklimmen

Bij borreltjes, feestjes en uitgaansgelegenheden komt dit vaak voor. “Ik ken iemand met invloed, dus heb ik zelf ook meer invloed”

  • Privileges verkrijgen

Er zijn plekken die pas op een bepaald sociaal niveau betreden kan worden. Je kan aangeven dat je die en die van de organisatie kent. Waardoor je misschien bepaalde privileges krijgt.

  • Iemands zijn naam zwart maken

Bij BNNRS wordt er onderling ook naar elkaar uitgehaald. Dit komt vaak voort uit actie – reactie. Dan kan gezegd worden “ik zal mijn kinderen echt niet in de buurt brengen van x persoon”

Deze manieren kan je zien als social proof. Waarbij mensen van iets uitgaan op basis van validatie van anderen.

Namen gebruiken als marketingstrategie

Zoals we zagen kan name-dropping in veel situaties gebruikt worden. Zowel negatief als positief. Hierbij kan je het beste gebruiken van daadwerkelijk contact met diegene. Want betrouwbaarheid is zeer belangrijk. Denk daarbij aan een samenwerking met een influencer. Die je kan dan volgens gebruiken in advertenties.

Online Marketing uitbesteden?

Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.

    Even bellen met Kevin?

    Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

    Online-marketing-specialist