Betekenis van: Naamsbekendheid

« Terug naar Marketing Begrippen

Naamsbekendheid betekent letterlijk de bekendheid van je naam onder consumenten of bedrijven (bij B2B). Veel activiteiten binnen de marketing zijn erop gericht om je naamsbekendheid of te vergroten. Hierbij hebben we het dan over zowel online marketing als offline marketing.

Naamsbekendheid vs. Merkbekendheid

Als we het hebben over naamsbekendheid dan wordt vaak gedacht dat dit de bekendheid van je bedrijf is. Echter is dat niet het geval. Er zit echt een verschil tussen naams- en merkbekendheid. Waar het bij een naam echt gaat om de naam van een persoon. Verstaan we onder merken de bekendheid van bedrijfsnamen. Wel is het zo dat er een overlap is. Soms kan het namelijk voorkomen dat bedrijfsnaam overeenkomt met de naam van de eigenaar.

Meer naamsbekendheid krijgen

Wil je meer naamsbekendheid? Dat krijg je op de volgende manieren:

  • Online adverteren op Google Ads
  • Online adverteren op Social Media Kanalen
  • Mond-tot-mond reclame
  • Organische content plaatsen op Social Media kanalen
  • Een Google Mijn Bedrijf account aanmaken
  • Adverteren met offline marketing
  • Je eigen blog beginnen op je website
  • Je bereik vergroten met SEO

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je naamsbekendheid te vergroten. Belangrijk is dat je actief bent en consistent content met de wereld deelt.

Soorten bekendheid

Er zijn verschillende soorten naamsbekendheid. De drie meest voorkomende vormen zijn Top-of-mind naamsbekendheid, spontane naamsbekendheid en geholpen naamsbekendheid.

Top-of-mind: Hierbij is het belangrijk dat wanneer u bijvoorbeeld een automerk bent. De mensen in uw omgeving bij auto’s aan uw merknaam denken. Dit kunt u toetsen door bijvoorbeeld in een onderzoek te vragen: ‘Welk merk moet denken als het gaat om auto’s?’ Als ze dan uw merk noemen dan bent u top of mind.

Spontaan: Dit lijkt een beetje op top-of-mind naamsbekendheid. Maar hierbij is het ook belangrijk om te meten hoe uw naamsbekendheid is ten opzichte van die van concurrenten. Dit kun je bijvoorbeeld onderzoeken met de volgende vraag: ‘Welke merken moet u aan denken als het gaat om auto’s?’

Geholpen: Hiermee kunt u onderzoeken of mensen uw merken herkennen en sneller herkennen dan die van concurrenten of van andere merken. Dit kunt u bijvoorbeeld onderzoeken door verschillende merken te tonen en te vragen welke merken mensen herkennen.

naamsbekendheid

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist