Betekenis van: Merkwaarde

« Terug naar Marketing Begrippen

Merkwaarde is hoe andere mensen een merk zien. Tegenwoordig gaat dit niet alleen om het product of dienst. Want mensen voegen ook waarde toe aan andere dingen. Het merk kan natuurlijk ook aan de touwtjes trekken. Dit door de juiste marketing en branding in te zetten.

Wat is merkwaarde?

De afgelopen tientallen jaren is men iets gaan beseffen. Hoe belangrijk de merkwaarde is voor het succes van het bedrijf. Het merk moet je zien als het gezicht van het bedrijf. Want het maakt het bedrijf uniek en herkenbaar. Een merk, het woord zegt het al. Je merkt iets op. Andere mensen zien het. En hebben daar hun mening over. De merkwaarde ontstaat door de perceptie van de consument en de positieve klantervaring.

Branding als basis voor je merkwaarde

Bij branding wil je een bepaald verhaal pushen. Een bepaalde gedachtegang creëren. Dit moet voordelig uitwerken voor het merk. Nike is een sportmerk. Vandaar dat de afbeeldingen vaak een bewegend persoon is. Of de samenwerkingen met topsporters. Zo laten zij zien dat zij een merk zijn voor sporters. Daarbij ook hun logo. Het is een mix van een vinkje en doorgaan. Dit past precies bij hun merk identiteit. Daarnaast geeft het ook een visuele identiteit. Als de branding juist toegepast wordt zal het veel brengen. Enkele voordelen van een positieve merkwaarde zijn:

  • Je neemt de klant mee in het verhaal van het merk
  • Je maakt de customer experience uitgebreider en beter
  • Het is makkelijk om je productlijnen uit te breiden
  • Marktaandeel groeit
  • Consumenten zijn bereid om meer geld te betalen voor je product

Belangrijke factoren van branding

Keller en Aaker behoren tot de bekendste namen op het gebied van merkwaarde. Aaker is van mening dat de waarde voortkomt uit de herkenbaarheid van een merk. Volgens hem is de merkwaarde specifiek bepaald door vijf zaken:

  • Merkloyaliteit
  • Merkbekendheid
  • Gepercipieerde kwaliteit
  • Merkassociaties
merkwaarde

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist