Betekenis van: Marktpositie

« Terug naar Marketing Begrippen

Marktpositie is hoe de consument een merk ziet. Merken kunnen dit beïnvloeden. Maar uiteindelijk wordt het toch bepaald door de consumenten.

Wat is marktpositie?

Het imago van een merk is belangrijk. Omdat mensen vaak validatie van andere nodig heeft. Dit heet ook wel social proof. Kort gezegd is het schapengedrag. Daarom doen merken veel voor goede imago. Hierdoor kunnen promotionele activiteiten beter uitgevoerd worden. Want zo kan je gericht de verwachtingen en wensen van de klant vervullen.

marktpistie

Wat is je positie in de markt?

Eerst kijk je analyserend naar de markt. Vervolgens kan je je merk hierop aanpassen. Dus er zijn zowel als interne als externe factoren die spelen. Belangrijke vragen om een strategie op te zetten:

  • Wat is de vraag vanuit de klant, waar ligt de behoefte?
  • Welke prijs gaat goed mee met de markt?
  • Wat zijn de voordelen van het product of dienst?
  • Waar zitten je klanten? Dus waar verkoop je product of dienst?
  • Welke marketingactiviteiten moet ik inzetten?

Marktpositie is ook wel een stuk concurrentie analyse. Omdat je wilt onderscheiden van de concurrentie. Zo creëer je eigen imago. Maar je kan ook zeker inspiratie ophalen van de concurrenten. Dit zijn dan vaak concurrenten die het goed doen.

Merkimago veranderen

Soms is het nodig om het imago te veranderen. Dit kan gebeuren zonder controle van het merk. Maar kan ook bewust gedaan worden door het merk. Een imago kan snel beschadig worden. Johnny Depp was vals beschuldigd van mishandeling. Toch geloofden toen die tijd de mensen dat aanklacht juist was. Dit heeft gezorgd voor veel ophef. Waardoor veel merken de samenwerking stopzetten. Om zo hun eigen imago te beschermen. Het imago dat een merk heeft kan ook niet meer relevant zijn. Dus willen zij een nieuwe creëren. Dit kunnen zij doen door promotie via relevante kanalen. Vooral promotie met de juiste personen is belangrijk

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist