Betekenis van: Marktaandeel

« Terug naar Marketing Begrippen

Marktaandeel is het deel dat een bedrijf van de hele markt in bezit heeft. Commerciële bedrijven willen dit aandeel zo groot mogelijk maken.

Wat is een marktaandeel?

Producten, diensten, merken en bedrijven zitten in een segment van een markt. Als de verkoopcijfers van de speler in een bepaalde periode hoog is, stijg ook zijn marktaandeel. Je kan het zien als het volgende; Wie pakt het meeste van een stuk brood?

Concurrentie

De concurrenten willen natuurlijk ook zo groot mogelijke deel van de markt bezitten. Zij kunnen van alles doen om dit te krijgen. Toch kan het zo zijn dat een andere concurrent meer marktaandeel krijgt. Om deze reden zegt marktaandeel veel over de positie tegen over de concurrenten. Het laat zien hoe erg je de markt overneemt. Er zijn ook bedrijven die zo goed gaan dat zij in een markt het monopolie hebben. Zij domineren compleet een markt en heeft geen concurrenten.

Soorten delen van de markt

  • Revenu market share gaat uit van de gegenereerde omzet.
  • Unit market share gaat juist uit van de afzet.
  • Penetration share is het percentage dat het bedrijf in de doelmarkt in een bepaalde periode verkoopt.
  • Share of customer is het aandeel dat de klant besteed bij jou en concurrent
  • Usage index wil zeggen de mate waarin de klant consumeert van bepaalde productcategorie in vergelijking met de gemiddelde klant.

Bepalen van het marktaandeel

Het is simpel gezegd de totale marktomzet gedeeld door de omzet van het bedrijf. Het bedrijf heeft natuurlijk inzicht in zijn eigen prestaties en cijfers. Maar hoe kom je erachter wat de gehele marktomvang is? Je kan zelf marktonderzoeken uitvoeren of gebruik maken van bestaande onderzoeken. Naar buiten gebrachte cijfers van bedrijven of externe personen kan je ook gebruiken.

Hoe verhoog je marktaandeel?

Dit is een hele brede vraag. Bedrijven kunnen hier zelf goed antwoord op kan geven. Want je marktaandeel is vooral het begrijpen van je eigen markt. Dat is ook tevens de reden dat het bedrijf in de markt bestaat.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist