Betekenis van: Marge

« Terug naar Marketing Begrippen

Marge beschrijft het verschil tussen in- en verkoopprijs. Maar het heeft meerdere betekenissen. Om het relevant te houden. Beschrijven wij de commerciële en design kant.

Wat is marge?

Concreet gezien beschrijft marge een ruimte tussen twee dingen. Dat kan van alles zijn. Maar er zijn enkele voorbeelden die vaak voorkomen:

  • Het verschil tussen twee waarden – ‘Tussen 10 en 5 zit een marge van 5’
  • Witruimte in een tekst – ‘Tussen elke alinea een witregel
  • Grens van een gebied – ‘Je kan niet altijd zomaar over een grens van een land’

Wij gaan vooral de commerciële kant bespreken. En een klein stuk tekst schrijven.

Handel marge

Meeste bedrijven willen winst maken. Hier draait alles dan om cijfers. Vandaar dat bedrijven vooraf een calculatie maken. Zo kan de inkoopkosten 300 euro zijn. De verkoopwaarde zou dan 450 euro zijn. De verkoopwaarde haal je af van de inkoopkosten. De winstmarge komt uit dan op 150 euro. Natuurlijk is dit een simpele berekend. Maar in de praktijk zijn er meer kosten bij betrokken. Ook vaak voorkomende kosten zijn:

  • Personeel
  • Huur van pand
  • Marketing
  • Debiteuren

BTW afrekenen

Een ondernemer heeft hulpmiddelen nodig voor zijn bedrijf. Dit kan gezien worden als zakelijke kosten. Daardoor kan het betaalde BTW teruggevraagd worden. Je kan een laptop aanschaffen voor zakelijk gebruik. Hier betalen consumenten en ondernemers 21% BTW over. Maar consumenten kunnen dit niet terugvragen.

Overzien van een marge

Nauwkeurige calculaties zijn best moeilijk. Want aankopen worden gedaan door klanten. Van tevoren weet je niet of zij je producten of diensten kopen. Zo zal de voorraad weleens niet helemaal op gaan. Als je een voorraad hebt van 1000 producten. En maar 900 verkoopt. Dan is de winstmarge al niet voldaan. Overige kosten die je hebt overzien kan de marge ook beïnvloeden.

Design

Schrijvers willen graag een makkelijke leesbaarheid. Daarom kiezen zij voor witregel. Zoals je nu in deze tekst ziet. Het oog kan zo de woorden makkelijker waarnemen. Waardoor meer mensen de tekst zullen lezen. En de boodschap beter gebruiken.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist