Betekenis van: Loyaliteitsprogramma

« Terug naar Marketing Begrippen

In een Loyaliteitsprogramma zijn er voordelen die aan bestaande klanten aangeboden worden. Hierbij is de intentie en de voordelen bij elk programma anders.

Definitie van een loyaliteitsprogramma

Je hebt het vast weleens gehoord. Klanten behouden is goedkoper dan nieuwe klanten te krijgen. Met die gedachtegang willen bedrijven goed zorgen voor hun klanten. Om zo retentie te creëren. Zo blijven klanten langer. En is de kans groter op meerdere aankopen.

Dus wil je de klanten belonen. Dit kan je doen na een bepaalde actie. Denk aan de meest bekende loyaliteitsprogramma voorbeeld. In Nederland kennen wij zegeltjes plakken. Bij een aankoop ontvang je een zegel. Die je kan plakken in een klein boekje. Als je boekje vol zit, kan je kortingen ontvangen. Dus mensen worden zo gestimuleerd om aankopen te doen. Want zij worden daarbij beloond. Andere voorbeelden van een loyaliteitsprogramma’s zijn:

  • Leden korting: Een lid zijn wil zeggen dat je echt hoort bij de organisatie. Denk aan een Voetbalclub of sportschool. Omdat je daar lid bent, krijg je speciale kortingen.
  • Gratis producten voor vaste klanten: Denk hierbij aan dat je bij een aankoop een klein extra product krijgt. Bij een goede connectie, kan dit ook onderling gebeuren. Als je elke week eet bij de plaatselijke snackbar. Zou je wel eens gratis een drankje mogen uitkiezen. Dit puur uit liefde voor de loyaliteit
  • Upgrades en promoties: Deze zijn niet beschikbaar voor nieuwe klanten. Dit zijn gekochte producten die verbeterd kunnen worden.

Dus je beloont de klant om dat diegene klant is. De beloningen kan gebeuren na een actie. Zoals de postzegel. De beloning kan ook zijn, omdat je maandelijks betaalt voor een dienst. Dus krijg je kortingen op bepaalde producten die daarbij horen.

De loyaliteit van klanten ook misbruikt worden. Door een hogere prijs te bieden. Terwijl nieuwe klanten een lagere prijs krijgen.

B2B programma’s

Hierbij is er een beloning via de producten. Bij een hogere frequentie aankoop krijg je korting. Denk hierbij aan “bij inkoop van 500 producten, 10% korting”. De intentie is ook om de aankoop te stimuleren.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist