Betekenis van: Lorem Ipsum

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is Lorem Ipsum?

Lorem Ipsum ís een kort artikel waarbij grafische design wordt gebruikt als een soort invulling voor de tekst. In plaats van zelf een tekst schrijven of een tekst te kopiëren en plakken, is deze passage uitgegroeid tot hét standaard tekstfragment. Wanneer de volledige tekst nog niet beschikbaar is kan er gebruik worden gemaakt van een ‘placeholder’. Hiermee wordt de layout en plaatsing alvast bepaald. Hoe wordt deze tekst gebruikt en wat is eigenlijk de Lorem Ipsum betekenis?

Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw. Toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het is in de jaren ’60 populair geworden. Dat de introductie van Letraset vellen met L.I passages en meer recentelijk door desktop publishing software van Lorem Ipsum bevatten. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd. Het is ook vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen.

De Lorum Ipsum tekst:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Geschiedenis

Richard McClintock is een professor latijn aan de Hampden-Sydney College in Virginia. Hij heeft één van de meer obscure latijnse woorden, consectetur, uit een L.I passage opgezocht. en heeft tijdens het zoeken naar het woord in de klassieke literatuur de onverdachte bron ontdekt. Secties 1.10.32 en 1.10.33 van “de Finibus Bonorum et Malorum” door Cicero zijn ook weergegeven in hun exacte originele vorm, vergezeld van engelse versies van de 1914 vertaling door H. Rackham. Lorem Ipsum komt uit de secties 1.10.32 en 1.10.33 van “de Finibus Bonorum et Malorum” (De uitersten van goed en kwaad) door Cicero, geschreven in 45 v.Chr. het heeft zijn wortels in een stuk klassieke latijnse literatuur uit 45 v.Chr. en is dus meer dan 2000 jaar oud.

De eerste regel van Lorem Ipsum, “Lorem ipsum dolor sit amet..”, komt uit een zin in sectie 1.10.32. Het standaard stuk van L.I wat sinds de 16e eeuw wordt gebruikt is hieronder. Voor wie er interesse in heeft, weergegeven. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is Lorem Ipsum niet zomaar willekeurige tekst. Dit boek is een verhandeling over de theorie der ethiek. Daarnaast is het erg populair tijdens de renaissance.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist