Betekenis van: Licensing

« Terug naar Marketing Begrippen

Licensing is een externe partij die een auteursrechtelijk eigendom wil gebruiken. Alles waar een auteursrecht op staat kan niet zonder toestemming gebruikt worden.

Wat is licensing?

Het is overeenkomst die twee partijen met elkaar afsluiten. De externe partij neemt contact op met de rechtmatige eigenaar. Zij vragen toestemming om de eigendom te kopen of gebruiken. Om die reden is het nodig, omdat de auteursrechtelijke bezittingen niet zomaar gedeeld of gebruikt mag worden. Een webshop die kleding verkoopt kan niet zomaar het logo van Nike gebruiken. De webshop kan dit van Nike overkopen of toestemming vragen om dit te gebruiken. Om die reden kiezen bedrijven ervoor om zelf iets unieks te creëren waar auteursrecht op staat. Wie weet komt er een externe partij die dit voor een goed bedrag wil overkopen.

Gebruikers licentie

Sommige bedrijven bieden producten voor tijdelijk gebruik. Opleidingen ondersteunen hun lessen met onlineoefeningen. De bedrijven die dit aanbieden gebruiken gebruikerslicentie als verdienmodel. Hierbij kan je bijvoorbeeld kiezen om voor het vak Nederlands een jaar lang een licentie aan te schaffen. Zo betaal voor een programma voor een maximumtijd.

Soorten octrooi licenties

Octrooi en patent zijn in principe hetzelfde. Het beschermt beide uitvindingen. De soorten licenties:

  • Exclusieve licenties

Exclusieve licentie geeft één partij het alleenrecht op een uitvinding. Deze licentie is vaak populair in een markt waar enkele grote aanbieders met elkaar concurreren.

  • Semi-exclusieve licentie

Hierbij krijgt de rechtmatige eigenaar de toestemming om de uitving te delen met een licentienemer. Sole licentie is de andere benaming hiervoor.

  • Niet-exclusieve licentie

Meerdere licentienemers hebben recht op de uitvinding. Om die reden kunnen eigenaren hier zelf ook van profiteren

  • Open licenties

De licentiegever kan de rechten geven aan geïnteresseerde licentienemers. Het is handig om dit onder opgestelde voorwaarden en afspraken te doen.

Licensing is positief voor de rechtmatige eigenaar. Als de eigendom op de markt wordt gebracht. Een negatief reden kan zijn dat de externe partij de concurrent wil uitschakelen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist