Betekenis van: Lettertype

« Terug naar Marketing Begrippen

Lettertypen zijn de manier waarop we op internet communiceren. Ze worden gebruikt om het uiterlijk van onze sites, apps en e-mails te bepalen. Het kiezen van het juiste lettertype kan de leesbaarheid verbeteren, een aantrekkelijk ontwerp creëren en zelfs geld besparen.

De voor- en nadelen van verschillende lettertypen

Serif-lettertypen worden over het algemeen als leesbaarder beschouwd dan schreefloze lettertypen. Ze worden ook vaak gebruikt in gedrukte media, dus ze worden vaak geassocieerd met boeken en tijdschriften. Sans serif-lettertypen worden meestal gebruikt voor webdesign omdat ze gemakkelijk te lezen zijn en goed werken op kleine schermen. Sommige mensen vinden ze echter minder aantrekkelijk dan serif-lettertypen.

Kiezen tussen normaal of cursief

Over het algemeen geldt: hoe meer letters per inch (ppi) een lettertype heeft, hoe beter het er op het scherm uitziet. Er zijn echter uitzonderingen. Als je een logo ontwerpt, wil je misschien een vetter lettertype gebruiken met minder ppi dan een gewoon lettertype met meer ppi.

Serif versus Sans Serif

Er zijn twee hoofdcategorieën lettertypen: serif en sans serif. Serif-lettertypen hebben kleine staartjes aan het einde van elke letter, terwijl sans-serif-lettertypen dat niet hebben. Deze staarten helpen het lezen te vergemakkelijken door letters duidelijker te maken.

Populaire lettertypen

Verdana

Verdana is een schreefloos lettertype ontworpen door Francesco Zanotti. Het werd in 1996 uitgebracht door Microsoft Corporation. Het is een modern lettertype met een breed scala aan gewichten en stijlen. Het wordt vaak gebruikt voor hoofdtekst in webpagina’s en documenten.

Ariël

Arial is een schreeflettertype ontworpen door Adrian Frutiger en voor het eerst gepubliceerd in 1985 door Linotype AG. Het is een veelgebruikt lettertype in veel landen over de hele wereld.

Helvetica

Helvetica is een schreefloos lettertype ontworpen door Max Miedinger en voor het eerst gepubliceerd in 1957 door Swiss Typefaces Ltd. Het is een populair lettertype dat wordt gebruikt in gedrukte en digitale publicaties.

Times New Roman

Times New Roman is een lettertype met schreef, ontworpen door Robert Slimbach en voor het eerst gepubliceerd in 1989 door Adobe Systems Incorporated. Het is een populair lettertype dat wordt gebruikt in boeken, tijdschriften, kranten en websites.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist