Betekenis van: Leesbaarheid

« Terug naar Marketing Begrippen

Leesbaarheid is een belangrijke factor om te bepalen hoe gemakkelijk het voor mensen is om jouw inhoud te begrijpen. Het is ook een belangrijk onderdeel van SEO (zoekmachineoptimalisatie). Als je weet hoe je de leesbaarheid van jouw site kunt verbeteren, zul je hoger scoren in zoekmachines.

Voeg koppen en sub koppen toe

Door koppen en subkoppen aan je webpagina’s toe te voegen, kun je de pagina’s gemakkelijker scannen en kunnen bezoekers sneller navigeren. Zo vinden lezers sneller wat ze zoeken.

Gebruik vetgedrukte tekst

Als je vetgedrukte tekst gebruikt, zorg er dan voor dat deze niet te groot is. Het mag niet groter zijn dan 50% van de lettergrootte die in de rest van het document wordt gebruikt.

De gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat jouw tekst niet te groot is, is door een tool genaamd Readability te gebruiken. Je vindt deze op datayze.com/readability-analyzer. Eenmaal daar, plak je gewoon de tekst van de pagina die je wilt controleren. Klik op “Controleren” en klik vervolgens op “Analyseren”. Er verschijnt een dan leesbaarheidsscore van de hele tekst. Als de score lager is dan 70%, weet je dat er aan je tekst moet worden gewerkt.

Gebruik lijsten om de leesbaarheid te verhogen

Als je jouw site leesbaarder wilt maken, is een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen het gebruik van lijsten. Met lijsten kunnen lezers snel door jouw inhoud bladeren zonder naar beneden te hoeven scrollen. Ze geven jouw inhoud ook een schoner uiterlijk.

De beste manier om lijsten te gebruiken, is door lijsten met opsommingstekens te maken. Lijsten met opsommingstekens zijn gemakkelijk te lezen omdat elk opsommingsteken op zichzelf staat. Je kun ook nummers aan jouw opsommingstekens toevoegen als je bepaalde items wilt benadrukken. Je kunt bijvoorbeeld ‘1. Maak een lijst’ schrijven in plaats van ‘Maak een lijst’.

Gebruik cursieve tekst

Je kunt ook cursieve tekst gebruiken om bepaalde woorden of woordgroepen te benadrukken. Dit is vooral handig bij het schrijven van koppen.

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw kop opvalt tussen de massa, overweeg dan om ze cursief te maken. De eenvoudigste manier om je koppen opvallend te maken, is door ze vetgedrukt te typen. Als je echter een stap verder wilt gaan, kun je ze ook cursief gebruiken. Om dit te doen, markeer je het woord of de woordgroep die je wil benadrukken en klik je vervolgens op de knop Cursief bovenaan het scherm.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist