Betekenis van: Kwaliteitsscore

« Terug naar Marketing Begrippen

De kwaliteitsscore is een score van 1 op 10 waarmee je kunt inzien hoe je de advertentie kwaliteit kunt verhogen in Google Ads. Je kunt de tool gebruiken om advertenties, zoekwoorden en de landingspagina’s te verbeteren. Op basis van onder andere de verwachte CTR, de ervaring van gebruikers op een landingspagina en de advertentierelevantie wordt de kwaliteitsscore bepaald. Deze score is wel altijd relatief. De score wordt namelijk gemaakt op basis van je verhoudingen tot die van de concurrent.

Kwaliteitsscore berekenen

De kwaliteitsscore in Google Ads kun je alleen zien op zoekwoordniveau. Dat wil zeggen dat je dan alleen de kolom kunt selecteren om te zien. Daarnaast kun je de kolommen verwachte CTR, advertentierelevantie en ervaring op landingspagina selecteren. Als je die 4 kolommen naast elkaar zet, dan kun je precies zien wat je moet verbeteren om je campagnes beter te laten lopen.

 • De verwachte CTR: Hiermee kun je inschatten hoe groot de kans is dat mensen op je advertentie klikken als ze deze zien. Op basis van jouw advertenties ten opzichte van concurrenten zie je hier ‘hoger dan gemiddeld’, ‘gemiddeld’ of ‘lager dan gemiddeld’ staan.
 • De advertentierelevantie: Hiermee wordt de relevantie gemeten tussen een zoekwoord en de advertentie. Op basis van jouw relevantie ten opzichte van concurrenten zie je hier ‘hoger dan gemiddeld’, ‘gemiddeld’ of ‘lager dan gemiddeld’ staan.
 • De ervaring op landingspagina: Google schat hiermee in hoe nuttig de informatie op je landingspagina is. Op basis van jouw landingspagina ten opzichte van concurrenten zie je hier ‘hoger dan gemiddeld’, ‘gemiddeld’ of ‘lager dan gemiddeld’ staan.

Kwaliteitsscore verbeteren

Als uw kwaliteitsscore onvoldoende is of laag, dan wil je dat natuurlijk verbeteren. Je kunt de kwaliteitsscore op verschillende manieren verhogen. Maar kijk eerst goed op welke van de hiervoor besproken punten jouw zoekwoorden laag scoren.

Een lage score op advertentie relevantie kun je zo verhogen:

 1. Zorg ervoor dat je zoekwoorden ook gebruikt in je advertenties.
 2. Maak meer advertentiegroepen die specifiek zijn ingericht op de zoekwoorden (sorteer advertentiegroepen op samenhangendheid/thema).
 3. Gebruik voor zoekwoorden en advertenties dezelfde taal.

Een lage score op CTR (klik frequentie) kun je zo verhogen:

 1. Maak aantrekkelijke en opvallende koppen in je advertentie.
 2. Breng meer focus aan op zoekwoorden met koopintenties.
 3. Benadruk voordelen, USP’s en services.
 4. Voeg meer koppen en beschrijvingen toe.

Een lage score op je landingspagina kun je zo verhogen:

 1. Zorg ervoor dat de landingspagina gericht is op de zoekwoorden in een advertentiegroep.
 2. Zorg voor een consistente boodschap op de website.
 3. Focus je verbeteringen op het verhogen van conversiepercentages en paginatijd.
 4. Zorg ervoor dat je landingspagina ook mobielvriendelijk is.
 5. Verhoog de snelheid van je website.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist