Betekenis van: KPI

« Terug naar Marketing Begrippen

Key Performance Indicators (KPI) worden in het bedrijfsleven gebruikt om te meten hoe goed een organisatie presteert ten opzichte van haar doelstellingen. Ze worden vaak de ‘sleutel’ genoemd omdat ze belangrijk worden geacht voor het meten van succes. KPI’s worden gebruikt om te meten hoe succesvol een organisatie is in het bereiken van haar doelen. Er zijn veel verschillende KPI’s die gebruikt kunnen worden.

Er zijn drie hoofdcategorieën KPI’s: financieel, operationeel en klant

Financiële KPI’s zijn KPI’s die betrekking hebben op de bedrijfsresultaten. Deze omvatten zaken als winstmarge, verkoopopbrengst en rendement op investering (ROI). Operationele KPI’s zijn die welke managers helpen begrijpen wat er binnen een organisatie gebeurt. Voorbeelden zijn personeelsverloop, productiviteit van medewerkers en klanttevredenheid. Klant-KPI’s zijn die gericht op de relatie tussen klanten en het bedrijf. Voorbeelden zijn klantbehoud, customer lifetime value en klanttevredenheid.

Om te begrijpen wat KPI’s zijn, moeten we eerst begrijpen wat statistieken zijn. Statistieken zijn gewoon getallen die iets anders vertegenwoordigen. Een statistiek kan bijvoorbeeld het aantal mensen zijn dat zich heeft aangemeld voor een gratis proefversie van een product. Dit zou een statistiek zijn omdat het het aantal mensen vertegenwoordigt dat een of andere actie heeft ondernomen (in dit geval aanmelden voor een gratis proefperiode).

Financiële KPI

Deze omvatten omzet, winstmarge, rendement op investering, cashflow, enz. Naast financiële KPI’s zijn er operationele KPI’s die meten hoe goed het bedrijf presteert. Deze omvatten personeelsverloop, personeelsverloop, productiviteit van medewerkers, klantenservice, klanttevredenheid, enzovoort. Klant-KPI’s meten hoe tevreden klanten zijn met het bedrijf. Ze omvatten klantbehoud, gemiddelde ordergrootte, klant levenswaarde, klanttevredenheid en meer.

Operationele KPI

Deze omvatten kwaliteit, productiviteit, efficiëntie, serviceniveau, enz. Er zijn twee hoofdtypen KPI’s: financiële en niet-financiële. Financiële KPI’s zijn de KPI’s die rechtstreeks van invloed zijn op het bedrijfsresultaat. Niet-financiële KPI’s zijn KPI’s die niet direct van invloed zijn op het bedrijfsresultaat, zoals klanttevredenheid, moreel van werknemers en productiviteit van werknemers.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist