Betekenis van: Klantenpyramide

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is een klantenpyramide?

Klantenpyramide is ontworpen is door Jay Curry. Dit is een visuele weergave waarmee je de omzet van jouw onderneming kunt zien. Voor elke bedrijf is het belangrijk om te zien waar je klanten in de pyramide zitten. Zo kunnen bedrijven zien hoe belangrijk zij zijn voor de klanten.

Jay Curry

Jay Curry was een econoom. Hij paste deze techniek toe binnen het klantenbestand van bedrijven en ondernemers. De pyramide van Jay Curry heeft zeven verdiepingen. Elke verdieping behoort tot een type klant.

De Pyramide

De bovenste drie verdiepingen is al twintig procent van je klanten. De bovenste verdieping wordt ook wel de A verdieping genoemd voor de topklanten die veel producten aanschaffen. De tweede verdieping is voor de grote klanten wat ook de B verdieping wordt genoemd. Dit zijn de grote klanten. De derde verdieping, daar zitten de middel grote klanten. Deze verdieping wordt de C verdieping genoemd.

De grote topklanten zijn maar 1 procent van je klantenbestand. Deze klanten zorgen voor meer dan 40% omzet. De grote klanten zijn ongeveer vier procent van je klanten bestand en die zorgen voor vijfentwintig procent omzet. Je hebt dan nog de middelgrote klanten die voor vijftien procent omzet zorgen.

Wat levert een klantenpyramide op?

Met behulp van deze techniek kun je zien waar de klanten binnen je bedrijf zitten. Je kunt zien welke klanten van belang zijn en veel opleveren en welke niet. Het is heel erg handig om te kunnen zien welke klanten je meer aandacht moet geven en welke minder. Dit is effectief voor je marketing doelstelling om te kunnen zien waar je je op moet gaan focussen. Op basis van de gegevens die uitkomen uit een klantenpyramide kun je een strategie bepalen. Je kunt ook ervoor kiezen om meerdere strategieën uit te werken om je doel gegarandeerd te bereiken. Elke strategie kan zich richten op een of meerdere doelgroepen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist