Betekenis van: JPEG

« Terug naar Marketing Begrippen

JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group. Het werd in 1985 gecreëerd door de International Standards Organization (ISO) om standaarden te ontwikkelen voor digitale compressie van stilstaande beelden. JPEG’s worden tegenwoordig overal ter wereld veel gebruikt. Het is een lossy compressiemethode die om ervoor te zorgen dat afbeeldingen zo klein mogelijk worden geladen.

Met JPEG wordt verwezen naar een bepaalde bestandsindeling. De manier waarop JPEG wordt verwerkt zorgt voor een snellere workflow, kleinere bestanden en hogere kwaliteit. Naar JPEG wordt ook vaak verwezen met de afkorting JPG. Hierin zit bijna geen verschil. Zo wordt het vaak door elkaar gehaald.

Wat is JPEG?

Het bestandtype is de meest bekende die er bestaat. Overal ter wereld worden afbeeldingen in deze vorm gebruikt. In dit afbeeldingsformaat worden bepaalde kleuren middels verschillende pixels in elkaar gezet tot een afbeelding. Dit gebeurt met bytes. Met verschillende technieken kunnen deze afbeeldingen worden gecomprimeerd tot kleine bestanden. Zo wordt het gemakkelijker om te verzenden. Bovendien levert het weining kwaliteit verlies op. Hierdoor is het gebruik ervan dan ook populair.

International Standards Organization

De International Standards Organization (ISO) is een wereldwijde organisatie die vrijwillige internationale normen voor producten en diensten ontwikkelt. ISO werd in 1947 opgericht door vertegenwoordigers uit 44 landen. Het heeft momenteel 184 lidstaten.

Verschil met JPG

JPEG en JPG is in principe hetzelfde. Met een aantal overeenkomsten maken we duidelijk dat dit ook echt het geval is. Zo kan van beide bestanden een rasterafbeelding worden gemaakt.

Mogelijkheden van JPEG

Met JPEG bestanden zijn onwijs veel kleuren te gebruiken. Doordat er 8 bytes per kleur die er bestaat in het kleurenpalet worden 16 miljoen kleuren gebruikt. Dit maakt de kwaliteit hoog voor het formaat van een afbeelding. Voor de meeste foto’s is dit aantal kleuren meer dan voldoende. Echter zijn er tegenwoordig camera’s die meer dan deze 16 miljoen kleuren waarnemen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist