Betekenis van: Jargon

« Terug naar Marketing Begrippen

Jargon is specifiek taalgebruik dat andere niet begrijpen. Dit wijkt net af van standaard taal. Omdat vakgebieden, sectoren of groepen bepaalde termen gebruiken. Deze beschrijven zaken die hun vaak aan gaan. Er zijn ook andere redenen voor specifiek taalgebruik. Kijk naar het verschil tussen jongeren en ouderen. Bepaalde woorden kennen de ouderen totaal niet. Omdat dit met de tijd gekomen is. En dit is door de jongeren ontwikkeld.

Wat is Jargon?

Wij communiceren met taal dat iedereen begrijpt. Dit is het ABN Nederlands. Dit staat voor Algemeen Beschaafd Nederlands. Maar hier zijn veel aftakkingen. Dit komt door de verschillende culturen en subculturen. Specifieke vakgebieden hebben dit ook. Zo is er binnen een specifiek kring een afwijkende betekenis of context. Of niet bestaan of slechts binnen een kleine groep gebruikt worden.

Vervorming van taalgebruik brengt binding

Communicatie is zo belangrijk tussen mensen. Dit is zeker het geval bij Jargon. Het zijn bepaalde woorden die andere niet begrijpen. Alleen een groep personen. Kijk maar naar de jeugd. Zij gebruiken vaak een ‘slang’. Of te wel sub standaard taalgebruik. Dit heeft best een sociale impact. Omdat een groep mensen hun eigen terminologie gebruikt. Op die manier wordt hun identiteit benadrukt.

Het is ook voorgekomen om groepen buiten te sluiten. Omdat er taal gebruikt wordt dat andere niet begrijpen. Daarom vinden het best onbeschoft om in groepsverband een andere taal te spreken. Omdat je niet weet wat er gezegd wordt. Waardoor er wantrouw kan ontstaan.

Onze vakjargon

Online marketeers kennen er genoeg. Ook onder website ontwikkeling en design. Termen die voor de buitenwereld onbegrijpelijk is. Al zijn sommige woorden best te begrijpen. Omdat er ook vaak gebruik gemaakt wordt van vervorming van taal. Beroemde termen onder online marketing:

  • SEA: Search Engine Advertising. Dit is adverteren via zoekmachines. Om zo de beoogde doelgroep te bereiken.
  • SEO: Search Engine Optimalization: Dit is het verbeteren van je website. Om zo organisch hoger te komen in zoekmachines.
  • Linkbuilding: Dit is het opbouwen van kwalitatieve backlinks naar jouw website.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist