Betekenis van: Jaarplan

« Terug naar Marketing Begrippen

Een jaarplan is een belangrijk onderdeel voor elk bedrijf. Zo is het een plan dat zowel realistisch als concreet is om doelen te behalen voor het komende jaar. Vele ondernemingen vergeten een jaarplan te maken. Zodoende, is er weinig sturing en zijn de gezamenlijke doelen niet helder in kaart gebracht. Het maken van een dergelijk plan is erg nuttig en helpt om zowel kleine als grote doelstellingen te behalen.

Waarom maak je een jaarplan?

Het maken van een jaarplan helpt je naar een bepaald doel toe te werken. Door gericht te werk te gaan behaal je meer dan dat je van tevoren verwacht had. Het jaarplan is dan ook een manier om alle jaardoelen van een bedrijf vast te leggen. Bij deze doelen horen acties, welke ook worden verwerkt in het plan. Door het uitvoeren van deze acties worden er resultaten zichtbaar. Ook deze resultaten wil je van te voren vaststellen. Zo heb je een bepaald punt om naar toe te werken. Echter is het wel belangrijk om een plan te maken op basis van betrouwbare gegevens. Ten slotte moet het wel realistisch blijven.

Wat staat er in een goed plan?

Een goed plan heeft een aantal standaard onderdelen. Met deze onderdelen zorg je ervoor dat iedereen weet wat de plannen zijn, hoe deze kunnen worden behaald en welke acties er voor nodig zijn. Zo zijn de volgende onderdelen erg nuttig mee te nemen binnen je jaarplan:

 • Missie en visie
  Het is belangrijk om deze mee te nemen in je plan. Zo geef je antwoord op vragen als; ‘waar staan wij voor?’ en ‘waar willen we naartoe?’.
 • Doelen en resultaten
  Dit is een erg belangrijk onderdeel van het plan. Welke doelen worden er behaald aankomend jaar en welke resultaten komen daar bij kijken? Voor elke afdeling binnen de organisatie worden er doelen gemaakt om samen het hoofddoel te behalen.
 • Uitvoering en acties
  Welke acties worden er verricht om de doelen te behalen? Dit is onmisbaar om tot een succes te komen. Is er bijvoorbeeld extra personeel nodig? Neem mee wie wat doet en wanneer dit wordt gedaan.
 • Financiële begroting
  Naast doelen stellen is het belangrijk om dit ook financieel te kunnen onderbouwen. Is er genoeg geld in kas om bepaalde acties uit te voeren? Is er een bepaald marketing budget?
 • Planning
  Een planning maken is bedoeld om iedereen binnen de organisatie te laten weten wat er wanneer staat te gebeuren. Dit kan een wekelijkse of maandelijkse planning zijn. Zorg er wel voor dat deze up-to-date blijft.
 • Uitleg
  Om iedereen mee te krijgen in de doelen die zijn gesteld is een uitleg van het plan niet te missen. Laat werknemers begrijpen waarom zij bepaalde taken uit behoren te voeren aankomend jaar.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist