Betekenis van: Interactie

« Terug naar Marketing Begrippen

Interactie is een actie die plaatsvindt tussen meerdere personen, dieren of objecten. Het is dan ook een wederzijdse actie. Dit kan zowel online, als fysiek plaatsvinden. Daarnaast kan het verbaal zijn of middels fysiek contact.

Wat is interactie?

Een interactie zijn acties die wederzijds plaatsvinden. Zo kun het het geven van een hand zijn, het geven van een knipoog of het sturen van een SMS. Het betekent dat twee personen en systemen in contact komen met elkaar. Elke dag worden er per persoon honderden interacties verricht, zowel digitaal als offline. Met deze interacties ontstaat er samenhang tussen de mensen. Het is dan ook van groot belang dat er altijd interacties zijn. Deze contactmomenten worden veelal gedaan binnen bepaalde normen en waarden. Deze kunnen per cultuur of gemeenschap wisselen.

Het belang van interactie binnen marketing

Interactie is een zeer belangrijk onderdeel voor de marketing van een bedrijf. Communicatie met de doelgroep is namelijk van groot belang om verkoop te realiseren. Door te focussen op deze manier van communiceren zorg je ervoor dat je continue in communicatie bent met je potentiële klant.

Interactiemarketing kan worden toegepast middels de volgende kanalen:

  • Je eigen website
  • Social Media accounts
  • Call Center
  • CMS systemen
  • E-mail marketing

Hoe meet je interacties?

Interacties kunnen worden gemeten, om zo het succes van communicatie te toetsen. Een bekend kengetal hierin noemen we de IPM, dit staat voor ‘Interaction per thousand fans’. Hierbij wordt er gekeken naar de communicatie met volgers. Er wordt hierbij gekeken naar een aantal facetten tegenover het aantal volgers dat een pagina heeftt. Zo wordt gekeken naar:

  • Reacties
  • Likes
  • Posts
  • Shares

De berekening voor de IPM is als volgt:

IPM = (interacties/aantal posts) / (aantal fans)

Een goede score van dit kengetal is hoger dan 4, wanneer je niet hoger dan dit getal uitkomt is het verstandig om de sociale kanalen te verbeteren. Door interactievere vormen van communicatie toe te passen, verhoog je het aantal interacties.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist