Betekenis van: Indexeren

« Terug naar Marketing Begrippen

Indexeren is het laten scannen van een webpagina door zoekmachines om zo zichtbaar te zijn in relevante zoekresultaten binnen programma’s als Google. Indexeren wordt uitgevoerd door crawlers. Dit zijn kleine robotjes die iedere website doorspitten op de informatie die het bevat. Aan de hand van deze informatie wordt bepaald onder welke onderwerpen een bepaalde pagina past. Dit proces vindt automatisch plaats, maar niet elke pagina wordt hierin direct meegenomen. Dit kun je handmatig laten doen in een programma als Google Search Console.

Wat is indexeren?

Elke zoekmachine matcht alle aanwezige webpagina’s die er zijn aan bepaalde zoekresultaten. De pagina’s die het beste aansluiten bij het gezochte onderwerp, komen horen in de zoekresultaten. Om dit proces in werking te stellen gebruiken zoekmachines crawlers om de informatie die webpagina’s geven te verzamelen en in hokjes te plaatsen. Dit is momenteel een proces dat automatisch verloopt. Bij het optimaliseren van een website is het belangrijk dat elke pagina is geïndexeerd. Zo heb je een grotere kans op meer bezoekers die relevant zijn. Ook wanneer er wijzigingen worden gedaan binnen een pagina dien je deze opnieuw te indexeren. Dit proces noemen we herindexeren.

Controle is belangrijk bij indexeringen

Het is belangrijk om te monitoren of pagina’s we zijn geïndexeerd of een herindexering hebben gehad. Door een sitesearch te doen in google zie je welke pagina’s momenteel zijn geïndexeerd in google. Dit doe je door in de zoekbalk in te vullen ‘site: www.jouwsite.nl’. Bovendien, kun je per pagina bekijken binnen Google Search Console of deze al is geïndexeerd door Google. Ook Bing heeft hier een tool voor, genaamd: Bing Webmaster Tools. Het sneller laten indexeren kan ook met behulp van interne linkbuilding. Door oudere pagina’s te linken naar een nieuwe pagina wordt dit versneld.

Het is belangrijk om veel content te produceren. Zo geven zoekmachines meer waarde en zullen ze vaker worden gecrawld. Dit geeft een snellere indexering van de webpagina’s. Bovendien, maakt dit het proces van indexeren makkelijker. Ten slotte, is de automatisering hiervan stukken beter.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist