Betekenis van: Huisstijl

« Terug naar Marketing Begrippen

Een huisstijl is manier waarop een organisatie of bedrijf naar buiten treeft op een visuele manier. Dit wordt ook wel de visuele presentatie genoemd. Hieronder vallen onder andere het logo, de kleuren die ze gebruiken, de lettertypen/fonts, en overige visuele elementen. Een huisstijl is de standaard voor communicatie van een bedrijf, en wordt via alle kanalen doorgevoerd en uitgedragen.

Waaruit bestaat een huisstijl?

De huisstijl gaat om het uiterlijk van een bedrijf op zowel online als offline gebied. Hier komen dan ook standaard elementen in terug. Zo heb je de volgende elementen:

  • Logo
  • Afbeeldingen
  • Fonts
  • Kleuren
  • Indeling

Elk visueel onderdeel die de identiteit weergeeft van een bedrijf valt hier dan ook onder. Door een sterke strategie en de doorvoering hiervan wordt onder andere de herkenbaarheid vergroot.

Hoe te gebruiken?

Het is belangrijk om de vormgeving ervan over alle kanalen toe te passen. Hier is in sommige bedrijven een speciale communicatie afdeling voor. Deze afdeling zorgt voor alle uitingen, logo’s, afbeeldingen en presentaties. De huisstijl wordt gebruikt op onderdelen van het bedrijf. Zo heb je de website, briefpapier, bedrijfskleding, auto’s, visitekaartjes en zowel offline als online advertenties. Door de veelzijdigheid die de huisstijl met zich mee ka geven is het overzicht soms weg. Hiervoor wordt dan ook vaak een brand book vormgegeven. Hierin komen alle regels, uitingen en toepassingen naar voren.

Huisstijl veranderen

Binnen sommige organisaties is een tijdloze stijl ontstaan. Deze is altijd wel te gebruiken. Echter, is dit lang niet bij elk bedrijf het geval. Zo kan de huisstijl niet meer overeenkomen met de waarden van een bedrijf. Bovendien kan het veranderen van de huidige variant van meerwaarde zijn voor een bedrijf. De aanpassing hiervan kan zeer kleinschalig, maar ook compleet worden uitgevoerd. Er wordt hierbij gekeken naar de voordelen omtrent de herkenbaarheid van een bedrijf. Wordt dit bijvoorbeeld verbeterd na verandering?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist