Betekenis van: Heatmap

« Terug naar Marketing Begrippen

Een heatmap is een instrument om meetbare resultaten te tonen door waarden in kleur weer te geven. Het is een weergave van data waarbij kleur wordt gebruikt om inzichten te geven over de betreffende data. Vaak worden heatmaps gebruikt om aan te tonen welke delen van een website populair zijn en welke niet. Zoals de naam ook al aangeeft worden dezelfde kleuren gebruikt als de kleuren die we gebruiken om warmte en hitte aan te geven.

4ED476B6 6054 4EFE BA65 AA063660972C

Heatmaps van websites worden gemaakt door de registratie van muisbewegingen, kliks en andere data zoals scrollen. Door van meerdere bezoekers dit gedrag te meten kunnen populaire spots op een website worden gemarkeerd. Voor marketeers zijn heatmaps een heel waardevol instrument. Het geeft namelijk enorm veel inzichten in hoe bezoekers zich online gedragen en hoe bezoekers denken. Bovendien kunnen we op basis van gemeten data onderbouwde keuzes maken.

Heatmaps komen overigens niet alleen in de marketing voor. Er zijn nog veel meer branches en werkgebieden waarin heatmaps goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan biologie, aardrijkskunde en onderzoek.

Soorten heatmaps

Er zijn verschillende soorten heatmaps. Maar de meest gebruikte heatmaps in de marketing zijn:

  • Scroll Heatmaps: Hiermee kun je zien hoe ver de bezoekers van je website naar op je website naar beneden scrollen.
  • Beweging Heatmaps: Met deze heatmaps kun je precies zien welke muisbewegingen mensen maken op je website.
  • Klik Heatmaps: Door middel van een klik heatmap zie je precies waar website bezoekers op klikken.
  • Tap Heatmaps: Met deze heatmap zie je hoe mensen op mobiel ‘klikken’.

Je kunt heatmaps laten maken van je website met verschillende tools. Wij maken zelf bijna altijd gebruik van Hotjar. Er is een heleboel informatie die je kunt zien via een heatmap. Wel is het slim om van te voren na te denken over wat je wilt onderzoeken. Hier haal je namelijk bijna altijd je voordeel uit!

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist