Betekenis van: Guerrilla Marketing

« Terug naar Marketing Begrippen

Guerrilla Marketing is een vorm van marketing waarbij een beperkt aantal middelen worden gebruikt om zoveel mogelijk publiciteit te krijgen. Bij deze marketingstrategie probeer je in korte tijd veel media aandacht te krijgen. Verhoudingsgewijs is Guerrilla Marketing een manier van marketing waarbij minder budget wordt uitgegeven.

Wat is Guerrilla Marketing?

Oorspronkelijk komt het woord uit de oorlogvoering. Het is een bepaald type oorlog dat in Spanje zo wordt genoemd. Hierbij kon een kleinere groep strijders een groot leger effectief verslaan.

Succes van Guerilla

Guerrilla Marketing is er om in een zo kort mogelijk tijd zo veel mogelijk publiciteit te creëeren. De kosten hiervoor zijn over het algemeen een klein onderdeel van grote campagne budgetten. Deze marketingstrategie gaat gepaard met ludieke acties of stunts met een opvallend karakter. Deze actief worden vaak snel opgepakt en zorgen voor enorme aandacht. Wanneer het een echt geslaagde actie is kan de stunt zelfs door (lokale) media worden opgepakt. Hierdoor is het een aantrekkelijke strategie.

Kenmerken van Guerrilla Marketing

Deze vorm van marketing heeft een aantal standaard kenmerken:

  • Onvoorspelbaar – wanneer het plaatsvindt weet niemand
  • Onconventioneel – het zijn acties die niet ‘gewoon’ zijn
  • Origineel – het is in de meeste gevallen nog nooit eerder gedaan
  • Opvallend – partijen maken er een hele happening van, wat opvallend is
  • Wow-effect – door de actie krijgen consumenten een echt wow-effect

Moeilijkheid

In de basis klinkt het toepassen van een Guerilla strategie erg makkelijk. Echter, is het bedenken van iets dat de media haalt, origineel is, opvalt en een wow-effect geeft erg moeilijk. Zo zijn er hele teams die hier in zijn gespecialiseerd. Bovendien, zijn dit soort acties vaak net op het randje van de regels. Zo kan het ook een negatieve lading geven. Ten slotte is Guerilla Marketing niet risicoloos. Echter kan het wel hele mooie resultaten opleveren. Een echte uitdaging dus.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist