Betekenis van: Geotargeting

« Terug naar Marketing Begrippen

Geotargeting is het plaatsen van advertenties op een doelgroep binnen een bepaalde locatie. Wanneer een adverteerder gebruik maakt van deze vorm van targeting kan budget zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Vooral wanneer het doel is om lokaal te targeten. Zo kan geotargeting worden ingezet op land, provincie, stad en postcode. Ten slotte, is dit een manier van targeting die erg belangrijk kan zijn.

Door het verkrijgen van meer waarde per bezoeker van een bepaalde locatie, kan de adverteerder zijn omzet verhogen. Bovendien, kan een adverteerder de content per locatie laten verschillen. Zo kan er per locatie meer waarde worden gecreëerd voor de bezoeker. Bovendien, geeft het veel inzicht.

Toepassing van geotargeting

Het toepassen van kan op verschillende manieren. Zo zijn er de volgende:

 • Op basis van IP-adres
  Bij het aanmaken van een IP-adres dienen internet bedrijven een fysiek adres op te geven. Hierdoor kan er worden getarget op deze IP adressen. Hoe precies dit kan worden gedaan ligt aan de nauwkeurigheid van het vastleggen van deze adressen door de internet bedrijven.
 • Op basis van online gedrag
  Op basis het analyseren van de zoekgeschiedenis van een gebruiker kunnen locaties worden bepaald. Wanneer iemand vaak naar het woord Utrecht zoekt, is het waarschijnlijk dat deze gebruiker hier ook woont of interesse heeft in deze stad. We noemen dit ook wel behavioral targeting.
 • Op basis van HTML5
  Sinds de opkomst van HTML5 kunnen websites middels een API vragen om de locatie van de bezoeker. Deze API heet de Geolocation API. Hiervoor worden GPS gegevens van apparaten gebruikt. Is dit niet aanwezig? Dan baseren ze locaties op opgeslagen data.
 • Op basis van input
  Ook kan er worden getarget op basis van locaties die bezoekers hebben opgegeven. Zo kan er informatie worden gehaald uit contactformulieren of door toestemming te geven voor cookies.
 • Op basis van voorkeur
  De gemakkelijkste manier om achter een locatie te komen, is hier naar te vragen. Bovendien is dit dan ook een zeer betrouwbare vorm van targeting.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist