Betekenis van: Gast blog

« Terug naar Marketing Begrippen

Een gast blog is een blog dat is geschreven door iemand anders dan een persoon uit de organisatie van het blog. Dit zijn dan ook geen personen van eigen redactie. Een gast blogger is in de meeste gevallen een ervaren tekstschrijver die zich op een blog uit over een bepaald onderwerp. Met de kennis die de blogger heeft, deelt deze informatie. Wanneer zij dit doen op de website van een ander noem je dit een gast artikel. Deze gastschrijvers hebben met het schrijven van een blog het doel om zichzelf te promoten bij de bezoekers van het specifieke blog.

Wat is een gast artikel?

Een persoon die wordt uitgenodigd een blog te schrijven op een website anders dan die van de schrijver zelf, noemen we een gast blogger. Deze persoon is dan ook niet direct verbonden aan het blog. Een gast blogger wordt meestal niet betaald voor een geschreven blog. Ten slotte, krijgt de gast blogger de publiciteit op het blog. Binnen een geschreven gast artikel wordt er namelijk veel gelinkt naar de website van de blogger. Bovendien, wordt de blogger ook veel bij naam genoemd. Gast bloggen valt onder de tak van content marketing.

Wat zijn de voordelen?

Voor een blog is het ontvangen van een gast erg voordelig. Zo wordt er namelijk gratis kwaliteit gepubliceerd omtrent een interessant onderwerp. De auteur zelf heeft een aantal voordelen, zoals;

  • De auteur kan zijn/haar naamsbekendheid vergroten door het nieuwe publiek van het blog aan te spreken
  • De auteur kan autoriteit opbouwen binnen een bepaalde categorie. Je kunt je kennis namelijk tonen middels een gast blog. Zo heb je ook goede links naar je eigen pagina.
  • Zo zorgen voor meer bezoekers naar je eigen website.

Nadelen van gastbloggen

Ook zijn er nadelen aan gast bloggen. Zo heb je een aantal mindere punten:

  • Gratis content wordt weggegeven
  • Bezoekers betekent niet altijd een conversie
  • Voor de SEO strategie is het niet altijd voordeliger.

Het doen van een gratis blog op een andere website kan dus voordelen met zich meebrengen. Echter, wordt dit wel eens overschat. Als schrijver moet je goed blijven linken en er echt iets aan hebben.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist