Betekenis van: FOMO

« Terug naar Marketing Begrippen

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Het staat voor de angst om iets te missen. Ook kan het worden gezien als de angst om achter te lopen ten opzichte van anderen. Ons onbewuste denkt vaak dat het missen van bepaalde evenementen of informatie ervoor zorgt dat we niet gelukkig zijn.

FOMO in social media

FOMO is een term die vooral de laatste jaren veel voorkomt. Dit samen met de opkomst van social media steeds meer toegenomen. Gebruikers van sociale media zijn steeds banger om de laatste content te missen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers continue bezig zijn met het volgen van andere berichten op bijvoorbeeld Instagram. Men denkt namelijk dat het missen van berichten kan zorgen voor gemis aan belangrijke informatie.

FOMO is een begrip dat veel wordt gekoppeld aan sociale media verslaving. Door de angst hangen gebruikers de gehele dag aan mobiele apparaten, wat duidt op een verslaving.

Offline druk

Ook in de offline wereld is er veel angst om iets te missen. Zo kan het zo zijn dat er een bepaalde sociale druk wordt uitgeoefend op de consument om steeds maar de nieuwste producten te kopen. Vaak wil men producten die anderen ook hebben gekocht. De angst die hierbij komt kijken is het gevoel er niet bij te horen. Dat kan als erg vervelend worden ervaren.

In ons onbewust zijn, zijn we allemaal elke dag bezig met het overhalen van anderen. Zo vertellen we maar al te graag hoe goed een vakantie was en dat anderen er ook heen zouden moeten gaan. Dit kan al een gevoel van FOMO opwekken. Kleinere voorbeelden hiervan zijn het bezoeker van restaurants, of concerten. Het delen van ervaringen onderling zorgt tussen mensen voor verbinding en status. Je wilt wanneer je iets deelt vaak namelijk laten zien dat anderen dit niet willen missen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist