Betekenis van: First Party Data

« Terug naar Marketing Begrippen

First Party Data is er om als website beheerder een goed klantbeeld te krijgen. Deze data is data die wordt opgehaald vanuit je eigen systemen. Zodoende betreft dit de gegevens van alle bezoekers van je website. Deze worden verzamelt en gecombineerd in een databestand. De data is variabel van Naam, Leeftijd, Woonadres tot gegevens over interesses en online gedrag. Dit wordt verzameld middels cookies. Bovendien, moet er eerst toegang worden gegeven.

Wat kun je met First Party Data?

Met behulp van First Party Data kan er veel worden gedaan. Wanneer een bezoeker toestemming heeft gegeven jou de data te laten gebruiken kun je veel informatie verkrijgen en gebruiken. Zo kan een website geheel worden geoptimaliseerd op basis van de gegevens die je verkrijgt. Je weet bijvoorbeeld welke taal zij graag als standaard hebben voor de website. Bovendien, kun je middels de gegevens specifieke targetten met advertenties en banners. Ten slotte, zijn er meerdere soorten gegevens.

Soorten gegevens

Het is belangrijk om te weten welke vormen van data deze First Party nu eigenlijk bevat. Er zijn twee soorten data die worden verzameld bij First Party Data, dit zijn:

 • Declaratiegegevens:
  Declaratiegegevens zijn gegeens die door bezoekers zelf zijn verstrekt. Denk hierbij aan achtergelaten gegevens door een formulier of via een campagne. Deze gegevens bevatten meestal gegevens als naam, adres, e-mail, land en telefoonnummer.
 • Gedragsgegevens:
  Deze gegevens bevatten de acties die bezoekers doen op een website. Dit soort gegevens worden onder andere met een Google Analytics Pixel verzameld. Middels cookies worden deze gegevens bijgehouden. Deze informatie is zeer waardevol voor het maken van advertenties.

Voorbeelden van data uit je eigen systeem

De data kan op veel manieren worden verzameld. Zodoende, zijn er verschillende manieren om deze data te ontvangen. Zo kan data in de volgende situaties worden verzameld:

 • Account aanmaken op een website
 • Abbonneren op een nieuwsbrief
 • Aanvragen van een offerte
 • Enquête invullen
 • Chats met een Chatbot
 • CRM-data

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist