Betekenis van: Exact zoekwoord

« Terug naar Marketing Begrippen

Een exact zoekwoord is een zoektype binnen Google Ads. Het zoektype is geschikt voor zoekwoorden waarmee je je advertenties kunt tonen voor zoekopdrachten die precies overeenkomen met het zoekwoord waar de advertentie op target. Met exacte zoekwoorden heb je de beste controle op de zoekwoorden waar je advertentie bij wordt vertoond. Op deze manier target je daadwerkelijk alleen Google gebruikers die naar een specifieke zoekterm zoeken.

Extra’s bij een exact zoekwoord

Bij exacte zoekwoorden wordt je advertentie niet alleen bij het daadwerkelijke zoekwoord getoond. Ook wordt het getoond bij het volgende:

 • Bij spelfouten in het zoekwoord
 • Bij enkel- of meervoudsvormen
 • Afkortingen van het zoekwoord
 • Afstammingen van de stam
 • Diakritische tekens

Targeten met exacte zoekwoorden

Of iemand nu zoekt op ‘voetbalschoenen’ of ‘schoenen om te voetballen’ is niet van grote invloed. Deze persoon is namelijk gewoon op zoek naar voetbalschoenen. Door het gebruik van exacte zoekwoorden kunt u beter targeten op mensen die eigenlijk op zoek zijn naar uw bedrijf, en dus uw product of dienst. Dit wilt u ook als de zoekterm net iets anders is geformuleerd.

Het gebruik van exacte zoekwoorden binnen Google Ads wordt toegepast door rechte haken te gebruiken. Zo ziet de term er dan uit: [voetbalschoenen].

De mate van exactheid

Door de ontwikkelingen binnen Google Ads is een exact zoekwoord niet meer altijd alleen het ingevoerde zoekwoord. Er worden ook ads getoond bij gelijke varianten van het gebruikte zoekwoord. Dit komt door het steeds slimmer wordende systeem van de zoekmachine. Door de nieuwe features van Google is er dus iets minder controle op de zoekwoorden waar je wordt getoond. Echter maakt dit niet veel uit. Het is namelijk zo dat het gebruik van exacte zoekwoorden beter werkt dan het gebruik van de andere zoektypes.

Het is belangrijk om de zoektermen en uitsluitingen bij te houden. Door te focussen op de termen waar je advertentie wordt vertoond kun je zien welke termen niet passen bij jouw bedrijf. Hierdoor kan er beter worden getarget.

Online Marketing uitbesteden?

Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.

  Even bellen met Kevin?

  Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

  Online-marketing-specialist