Betekenis van: Event tracking

« Terug naar Marketing Begrippen

Event tracking is een manier om bekeken pagina’s binnen een website vast te leggen. Bovendien, kunnen er ook andere interacties worden bijgehouden. Zo kunnen button clicks en link clicks worden bijgehouden. Door de toepassing van Event tracking kan er belangrijke informatie worden verzameld. Het brengt het gedrag van website bezoekers in kaart. Wat erg waardevol is.

Waarvoor gebruik je Event tracking?

De manier van het tracking van events wordt veel gebruikt om te optimaliseren. Zodoende worden teksten, knoppen, pagina indelingen en dergelijke geoptimaliseerd op basis van event tracking. Het tracken van interacties is niet alleen handig voor websites, ook kan het worden gebruikt binnen apps. Het is bovendien een goed middel om pagina’s te A/B-testen. Doormiddel van verschillende pagina’s te maken kun je zien welke pagina het beste werkt. Dus met het vastleggen van bekeken pagina’s kun je precies zien of een andere button layout zorgt voor meer clicks op deze button.

In de praktijk

Zoals benoemd kan de tracking van events op zeer veel manieren worden gedaan. We noemen een hele rij op om een idee te geven van de mogelijkheden:

  • Het klikken op buttons en hyperlinks
  • Het aanklikken van meerkeuze vakjes in een formulier
  • De tijdsduur van een video die wordt afgespeeld door een bezoeker
  • De keuze van een dropdownmenu door een bezoeker
  • Mousetracking op de pagina
  • Het bekijken en wegklikken van pop-ups

Er zijn een aantal bekende tools die worden gebruikt voor Event tracking. Dit zijn tootls als Hotjar, Google Analytics en Google Tag Manager.

Event tracking strategieën

Voordat je begint met de tracking van events is het goed een strategie te hebben. Hierbij vraag je je af wat je wilt bereiken met de tracking. Zo kunnen er KPI’s worden gesteld die de website heeft. Het is dan ook belangrijk om te bepalen welke onderdelen van een website belangrijk zijn. Hierdoor kun je bepalen welke onderdelen je wilt meten en wilt optimaliseren.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist