Betekenis van: EdgeRank

« Terug naar Marketing Begrippen

EdgeRank is het algoritme dat Facebook gebruikte tot 2011. Dit algoritme is te vergelijken met de PageRank van Google.

Wat is EdgeRank?

Facebook wil relevante en goede content aanbieden. Daarvoor heeft ontwikkelaar Serkan Piantino het EdgeRank algoritme ontwikkeld. Ook andere knappe koppen bij Facebook waren aanwezig bij dit project. Facebook is een van de grootste social media platformen. Dus is er grote bergen aan content. Zoals updates, foto’s, video’s, comments, check-ins etc. EdgeRank beoordeelt deze content aan de hand van drie criteria:

  1. De relatie en afstand tussen de content en de gebruiker.
  2. Welke actie de gebruiker heeft genomen na het zien van bepaalde content.
  3. De nieuwswaarde; nieuwere berichten scoren doorgaans beter dan oudere, en worden daardoor vaker weergegeven.

Er zijn natuurlijk ook factoren die Facebook niet heeft vrijgegeven.

Geautomatiseerde algoritme

Er zijn tegenwoordig meer dan 100.000 maatstaven. Dat het algoritme heeft overgenomen. Dit bepaalt nu welke artikelen zichtbaar zijn op de persoonlijke nieuwsfeed. Dit geautomatiseerd algoritme heeft de EdgeRank overgenomen sinds 2011.

Organisch hoger komen

Helaas heeft dit nieuwe algoritme paar nadelen. Dat de kans om organisch hoger te komen zwaar afgenomen is. Via betaald adverteren maak je de kans groter om op iemands tijdlijn zichtbaar te zijn. Dit is enigszins de enige manier om zeker te zijn van een plek op de tijdlijn. Maar voor veel bedrijven blijft Facebook belangrijk. De doelgroep verschilt heel erg van jong tot oud

EdgeRank en geen Facebook bubbel

EdgeRank zorgde ervoor dat er verschillende content op de tijdlijn gezien kon worden. Als de content sterk en actueel genoeg was kon dit. Maar door het overschot aan personalisatie heb je nu een Facebook bubbel. Hierdoor ligt focus te veel op relevantie. Waardoor gebruikers vaak hetzelfde content zien. Denk aan politieke getinte informatie die steeds maar voorbij komen. Daardoor versterkt het algoritme weer. Om hetzelfde content te pushen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist