Betekenis van: Earned media

« Terug naar Marketing Begrippen

Earned media staat voor alle vormen van aandacht voor een bedrijf die ze van derden krijgen. Deze aandacht heeft het bedrijf dan ook ‘verdiend’. Veel voorkomende vormen hiervan zijn; mond-tot-mondreclame en online op bijvoorbeeld social media. Bovendien zijn goede recensies ook een vorm van earned media. De personen die over je merk schrijven noemen we ook wel ambassadeurs of fans. Aandacht van derden is de meest waardevolle reclame die een bedrijf heeft. De stem van bestaande klanten trekt namelijk beter nieuwe klanten dan bijvoorbeeld advertenties.

Wat is earned media?

Earned media is niet iets dat kan worden gecontroleerd door een bedrijf. Het is namelijk communicatie van derden die te maken hebben gehad met het bedrijf. De meeste van deze communicatie door derden betreft het product of dienst van een bedrijf.

Invloed op earned media

Het is erg lastig om invloed uit te oefenen op aandacht van derden. Wel kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze kwaliteit leveren in hun producten en/of diensten. Bovendien, is een goede service noodzakelijk. Hierdoor krijgen klanten een goed gevoel en zullen ze eerder geneigd zijn te praten over je bedrijf. Ten slotte, kunnen bedrijven hun klanten aansporen om over hen te praten. Zo kun je vragen om recensies na een aankoop en eventuele kritiek naar het bedrijf te communiceren om het product of dienst te verbeteren.

Naast goede service en producten kunnen bedrijven door een goede content marketing strategie invloed uitoefenen. Door relevante content te plaatsen zullen (potentiële) klanten eerder geneigd zijn te reageren.

Owned media en paid media

Earned media is totaal anders dan owned en paid media. Bij deze twee twee vormen van media gaat het om kanalen die zelf kunnen worden gecontroleerd. Owned media zijn de eigen sociale kanalen waar bedrijven content op kunnen plaatsen. Paid media staat voor de kanalen waar met advertenties bezoek kan worden getrokken. Dat noemen we ook wel zoekmachinemarketing.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist