Betekenis van: E-commerce

« Terug naar Marketing Begrippen

E-commerce betekent Elektronisch handel, ofwel Electronic Commerce. We spreken dus over een online markt. Web handel bestaat uit de verkoop, ook wel handel, van alles dat er op internet kan worden verkocht. Ook loterijen vallen onder dit begrip. Je kunt bovendien iets terugkrijgen voor een gekocht lot. Alle vormen van commercie in de online wereld vallen dan ook onder deze tem.

Waar bestaat E-commerce uit?

E-commerce bestaat uit handel die zowel fysiek als niet fysiek is. Zo kun je online een boek bestellen, maar kan er ook een applicatie worden gekocht. Bovendien kun je ook een hotel boeken via booking.com. Zeker ook het online inhuren van een glazenwasser voor thuis is onderdeel van e-commerce. Het beslaat dus echt alle handel die er op online gebied plaatsvindt.

B2B

E-commerce kan plaatsvinden tussen twee bedrijven. Dit is een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het betreft de online handel tussen twee bedrijven. Hierbij kunnen er onderling producten en diensten worden verkocht aan elkaar.

B2C

Business-to-consumer handel is het meest voorkomend binnen e-commerce. Hierbij wordt er een product of dienst aangeboden door een bedrijf. De afnemer van de aangeboden dienst of product is de consument.

C2C

Een niet te vergeten vorm van webhandel is de verkoop van consumenten onderling. Denk bijvoorbeeld aan het veelgebruikte platform Marktplaats. Hierbij bieden consumenten onderling producten aan en wordt er op aangeboden producten geboden om zo tot een overeenkomst te komen. Een ander bekend C2C platform is Vinted. C2C vindt bijna altijd plaats op een platform, anders dan bij B2C en B2B. Hier gebeurt het veelal op websites.

Problemen binnen e-commerce

E-commerce kent echter een groot probleem: diefstal. Waar bedrijven verkoop van films, muziek en meer proberen te drijven zijn er websites waar dit illegaal gedownload kan worden. Dit wordt ook wel winkeldiefstal genoemd. Hierdoor wordt zonder toestemming het product van een producent gebruikt.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist