Betekenis van: Dynamic Pricing

« Terug naar Marketing Begrippen

Dynamic pricing is een prijs die door bedrijven en winkels continu wordt aangepast. Hierbij is het vaak de gedachte om de marge of de verkoop te verbeteren. Binnen deze strategie kijkt het bedrijf naar de betalingsbereidheid van de consument op een bepaald moment. Dynamic pricing gebeurt wekelijks, dagelijks of zelfs meerdere keren per dag. Een goed voorbeeld hiervan is de prijs van benzine. Dagelijks passen alle tankstations hun prijs aan op basis van vraag, aanbod, concurrentie en meer.

Hoe werkt Dynamic Pricing?

Dynamic Pricing werkt op een eigen manier. Door steeds weer te kijken naar de bereidheid tot betalen van de consument kan de prijs worden aangepast. Dit gebeurt in veel branches. Deze aanpassingen gebeuren tegenwoordig niet meer met de hand, maar geheel automatisch. Dit wordt automatisch bepaald door algoritmes en data die continu wordt verzameld.

Hoe wordt een prijs bepaald?

Prijsbepaling gaat om het samenvoegen van verschillende factoren om tot de juiste prijs te komen. Zo wordt er naar veel verschillende factoren tegelijk gekeken. Veelvoorkomende factoren zijn:

  • De prijs van de concurrent
  • Het tijdstip
  • De dag
  • De hoeveelheid vraag
  • De voorraad

Een erg belangrijke is de prijs van de concurrent. Deze prijzen worden continu in de gaten gehouden. Dit gebeurt door de hulp van spiders. Deze spiders houden de webshops van concurrende bedrijven in de gaten. Ten slotte, wordt er ook veel gekeken naar het weer van dat moment. Dit is erg bepalend voor koopgedrag en het soort product waar vraag naar is.

Snelheid van dynamic pricing

Dynamic Pricing ging vroeger in bijvoorbeeld de supermarkt met de hand toegepast. Dit gaat tegenwoordig in bijna elke winkel automatisch. Met elektronisch prijskaartjes die zijn verbonden aan systemen kunnen duizenden producten afzonderlijk van elkaar in prijs veranderen. Het gemak van dynamische prijzen neemt dus toe. Zo kan er steeds beter worden ingespeeld op de factoren. Bovendien zijn de prijzen steeds actueler.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist