Betekenis van: Dropshipping

« Terug naar Marketing Begrippen

Dropshipping is een manier van online verkopen zonder voorraad. Als webshop kan hier gemakkelijk gebruik van worden gemaakt. Een klant bestelt een product online, deze bestelling wordt vervolgens doorgezet naar de leverancier, die de bestelling levert. Er is dus geen voorraad beheer nodig als drop shipper. Zodoende, wordt er veel tijd en geld bespaard.

Voordelen en nadelen van dropshipping

Dropshipping kent zowel voordelen als nadelen. Als dropshipper ben je verantwoordelijk voor elke bestelling, en dus ook voor de aflevering. Dat brengt veel customer service met zich mee. Welke voor- en nadelen zijn er precies?

Voordelen:

  1. Met dropshipping hoef je zelf geen voorraad te beheeren. Er is dus geen opslagruimte nodig.
  2. Er is geen risico voor de ingekochte voorraad. Er wordt pas een inkoopprijs betaald wanneer er een bestelling is gedaan. Op deze inkoopprijs reken je de kosten voor het afhandelen van de bestelling en en winst percentage.
  3. Er is geen personeel nodig om producten te verzenden en bestellingen in te pakken.
  4. Het vergroten van het assortiment is gemakkelijk. Er zijn namelijk geen voorraden en restpartijen die eerst kwijt moeten.

Nadelen:

  1. De verantwoordelijkheid over elke bestelling ligt bij jou als dropship eigenaar. Alle problemen komen dus bij jou terecht. Ook wanneer het verzending of beschadiging betreft. Goede afspraken met de leverancier zijn hiervoor belangrijk.
  2. Je bent niet uniek in je productkeuze. Leveranciers verkopen aan iedereen die dat graag wil. Concurreren is dus lastig.
  3. De product kwaliteit kan niet door jouzelf worden nagekeken. Dit omdat het product direct van leverancier naar de klant gaat.

Beginnen met dit business model

Het starten met dropshipping is vrij eenvoudig. Met een aantal stappen kan er al worden begonnen. Het is zaak eerst een domeinnaam vast te leggen, je webshop te maken en in te schrijven bij de KVK, en administratie bij te houden. Bovendien moet je een goede leverancier vinden.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist