Betekenis van: Domeinnaam

« Terug naar Marketing Begrippen

Een domeinnaam is een uniek adres op het internet. Onze domeinnaam is velocityutrecht-marketing.com. Een uniek wordt bijna altijd gebruikt voor een website. Echter, kan het ook worden gebruikt voor een persoonlijk mailadres.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam bestaat uit een lang IP-adres. Deze adressen zijn echter moeilijk te onthouden. Dit komt door de lengte ervan. Zodoende zijn domeinnamen bedacht. In een DNS (Domeinnaamsysteem) wordt het IP-adres vertaalt naar een domeinnaam.

Verschillende domeinen

Er zijn twee soorten domeinen, dit noemen we topleveldomeinen. Hieronder leggen we ze uit:

  1. Country code top level domein
    Dit is een domein die verwijst naar een bepaald land. Voor Nederland is dit .nl, waar ze in België .be hebben.
  2. Generic top level domein
    Dit zijn algemene domeinen. De bekendste is .com, maar je hebt ook .net en .org. Deze domeinen staan niet voor een bepaald land.

Dom regels

Er zijn rgels verbonden aan het registreren van een domain name. Lees ze hieronder:

  • Het mag alleen bestaan uit de letters van het alfabet en de cijfers 0 t/m 9. Ook mag een liggend streepje worden gebruikt (-).
  • Het moet met minstens 2 en maximaal 63 tekens bevatten.
  • Een domeinnaam mag niet botsen met de openbare orde of de goede zeden.
  • Er zijn een aantal domeinen die je niet kunt registreren, zoals; ftp.nl, mail.nl, nl.nl, www.nl.

Een domeinnaam checken

Voordat je een domeinnaam registreert moet je checken of deze wel beschikbaar is. Dit kan bij verschillende websites. SIDN is hier de nederlandse organisatie voor. Na het invoeren van een naam zie je of deze nog beschikbaar is. Is dit het geval? Dan kun je deze registreren.

Domeinnamen en zoekmachines

Domeinnamen waren vroeger belangrijk bij de ranking voor SEO. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Echter, is het wel gemakkelijk een veelgebruikte zoekterm in je branche als domeinnaam te gebruiken. Met een zoekterm in je domain name kun je de hompagina voldoende vullen, wat goed aansluit bij de zoekterm. Dit kan voor een hoge ranking zorgen. Zo wordt onze website: velocityutrecht-marketing.com hoog weergegeven op het zoekwoord ‘Utrecht Marketing’.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist