Betekenis van: Doelgroepsegmentatie

« Terug naar Marketing Begrippen

Doelgroepsegmentatie is het opdelen van en verdelen van doelgroepen. Deze onderverdeling gebeurt op het moment dat een doelgroep te groot is. Door doelgroepsegmentatie toe te passen kan er beter en passender worden gecommuniceerd naar een bepaalde doelgroep. Elke doelgroep wil namelijk een andere communicatie. Zo kan de ene doelgroep een geheel andere boodschap willen ontvangen dan de andere.

Doelgroepsegmentatie toepassen

Hoe pas je doelgroep segmentatie toe? De segmentatie is op vele manieren uit te voeren. Echter, is het niet zinvol om op alle manieren te segmenteren. De omvang van een bepaalde doelgroepsegmentatie dient groot genoeg te zijn om hier qua marketingbudget weer aan terug te verdienen. Bovendien, moet een bepaalde segmentatie ook nuttig zijn voor een bedrijf.

Manieren van doelgroepsegmentatie

Zoals besproken kan doelgroepsegmentatie op verschillende manieren worden toegepast. De meest voorkomende zijn:

 • Geografisch: Denk hierbij aan het land, plaats, postcode, straat, gemeente en dergelijke.
 • Demografisch: Deze segmentatie betreft persoonsgebonden kenmerken. Dit zijn leeftijd, geslacht, gezinsgrootte, burgerlijke staat en geloof.
 • Psychografisch: Met psychografisch worden de interesses, meningen, levenshouding en dergelijke bedoeld. Dus hieronder vallen politieke keuze, levensstijl en gedachten omtrent geld.
 • Socio-economisch: Binnen dit segment wordt er onderscheid gemaakt in klasse, beroep, opleiding en inkomen.
 • Gedrag: Dit slaat op het koopgedrag, maar ook het gebruiksgedrag van klanten.
 • Levenscyclus: Deze segmentatie kijkt naar welke status een persoon zich in zijn leven bevindt. Dus denk aan ‘getrouwd’, ‘kinderen’, ‘weduwe’ en dergelijke.
 • Koopmotieven: Waarom koopt een persoon een bepaald product of dienst? De redenen waarom kan worden gesegmenteerd.

Eisen voor segmentatie

Voordat er wordt gesegmenteerd, dient de doelgroep aan bepaalde eisen te voldoen. Het moet wel behapbaar zijn de doelgroep te bereiken. Zodoende zijn er een aantal eisen:

 1. De doelgroep moet homogeen zijn. Het mag dus niet te veel van elkaar verschillen.
 2. De doelgroep moet bereikbaar zijn.
 3. De doelgroep moet meetbaar zijn. Bij testen van campagnes is dit erg belangrijk.
 4. De doelgroep moet een juiste doelgroep grootte hebben. Met een juiste omvang is het pas winstgevend.

Gratis Online Marketing check

Om u te helpen tijdens de oriëntatie naar online marketing en groei. Bieden we u geheel gratis en vrijblijvend een online marketing check aan.

Laat hier uw gegevens achter:
  Even bellen met Kevin?

  Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

  Online-marketing-specialist