Betekenis van: Doelgroep

« Terug naar Marketing Begrippen

Een doelgroep is een groep mensen die valt onder de (potentiële) klanten die een bedrijf wil benaderen. Het doel ervan is de aanschaf van een product of een dienst. Het segmenteren van deze groep mensen zorgt ervoor dat een marketingbudget gericht wordt uitgegeven. Een advertentie wordt zo getoond aan de meest geschikte publiek. Op deze manier kan het doel van een bedrijf sneller worden gehaald.

Hoe zit een doelgroep in elkaar?

Een doelgroep op een juiste manier in elkaar zetten en targetten is erg belangrijk. Het is namelijk nutteloos om een speelgoedreclame te tonen tijdens een voetbalwedstrijd om 21:00 uur. Het is makkelijker te bepalen wie niet binnen je doelgroep valt dan wel. Hoe beter dit in kaart wordt gebracht, des te beter een advertentie campagne werkt. De kans dat dee beoogde publiek klant wordt, is namelijk steeds groter. Bovendien is het kanaal waarop de potentiele klant zit van belang voor adverteren.

Er zijn een aantal factoren waarmee je een doelgroep kunt bepalen:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Locatie
  • Opleiding
  • Inkomen
  • Gezinssituatie

Er kunnen bij de bepaling van de beoogde klant zeer veel factoren worden gebruikt.

Doelgroep benadering

Het benaderen van de beoogd publiek op een verkeerde manier kan mensen afstoten. Dit komt vaak voor wanneer de doelgroep niet helemaal duidelijk is. Zodoende, wordt er verkeerd naar de juiste potentiele klant gecommuniceerd. Bovendien, worden er vaak te algemene advertenties gemaakt. Zo zie je veel roze kleuren bij reclames voor vrouwen, terwijl dit erg bevooroordeeld kan overkomen. Wellicht willen vrouwen ook graag een normaal zwart gekleurd product.

Kennis is alles

Het hebben van kennis van de doelgroep is veel bepalend voor het succes van een marketing campagne. Door gebrek aan kennis kunnen er namelijk negatieve reacties over een bedrijf ontstaan, dat is alles behalve positief. Met kennis kan de potentiële klant doelgericht worden bediend. Door het doen van een duidelijke analyse van de potentiele klant kan er veel informatie worden onttrokken. Daarmee wordt duidelijk wat de doelgroep wil, hoe ze denken en hoe ze kunnen worden benaderd.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist