Betekenis van: Diensten

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat zijn diensten?

Diensten zijn non-fysieke producten die niet tastbaar zijn. Je kan het dienst krijgen maar je kan het niet voelen of ruiken. Wij kopen elke dag producten of diensten. Wanneer je naar de supermarkt gaat om brood en groenten te kopen ben je bezig met goederen kopen. Wanneer je naar de kapper gaat voor een nieuw kapsel koop je een dienst. Je betaalt de kapper om jou te knippen. Je betaalt niet voor een product maar voor iemand die iets voor jou doet wat je niet zelf kan. Dit noem je een dienst. Een product kan je vasthouden, je kan het voelen en ruiken. Voordat je de aankoop hebt gedaan kan je zien hoe het product eruit ziet. Dit kan niet bij een dienst.

Kenmerken van een diensten

Onaantastbaarheid

Diensten zijn ontastbaar. Je kan een dienst niet vasthouden. Afnemers van een dienst kunnen het niet zien, aanraken of proeven wanneer ze aan het beslissen zijn om de dienst te kopen. Pas na de aankoop kunnen ze het zien of ruiken.

Standaardiseren

Je kan een dienst niet standaardiseren. Elke dienst heeft zijn eigen bedrag omdat de kwaliteit verschilt. Diensten kunnen door verschillende mensen worden uitgevoerd. Daardoor kan de kwaliteit verschillen per bedrijf. De behandeling die je krijgt bij een dienst hangt af van de persoon die de dienst verleent. De kwaliteit van deze dienst kan verschillen door stemming van een persoon, energie en kennis.

Heterogeen

Een dienst is heterogeen. Dat komt doordat een dienstverlening mensenwerk is. Voor het verlenen van diensten zijn mensen onmisbaar. Daardoor kan het zijn dat de kwaliteit van de diensten verschillen. Een dienst is vergankelijk. Dat wil zeggen dat wanneer de aankoop gedaan wordt dat de dienst op dezelfde moment wordt geleverd. Als er geen match is in vraag en aanbod dan gaat de mogelijkheid om de dienst te produceren niet door.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist