Betekenis van: Detailhandel

« Terug naar Marketing Begrippen

Detailhandel, ook wel bekend als retail, is de markt die bestaat uit het verkopen van producten of diensten aan de consument. Er zijn vele bedrijven actief in deze markt. Zo zijn er traditionele winkels zoals supermarkten en kappers onderdeel van deze markt. Deze winkels zijn meestal gevestigd in een winkelcentrum of in de stad/ het dorp. Echter, is retail niet alleen offline te vinden. Ook op online gebied is er sprake van detailhandel. Zo kijken we naar webshops op online gebied.

Categorieën van detailhandel

Detailhandel kent vele soorten producten en diensten die de markt bezetten. Zo zijn er heel aantal verschillende categorieën binnen de branche. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Levensmiddelen – denk aan de supermarkt
  • Mode – Webshops en winkels van bijvoorbeeld Nike
  • Wonen – Denk hierbij aan de Ikea, op zowel offline als online gebied
  • Sportartikelen – XXL Nutrition of Body & Fit shop

Marketing in de detailhandel

Binnen deze markt is er een specifieke naam voor de marketing die zich hiermee bezighoudt. We noemen marketing binnen de retail ook wel retail marketing. Retail marketing houdt zich bezig met de marketing en communicatie voor de bedrijven die actief zijn in deze markt. Het doel ervan is het genereren van naamsbekendheid voor de retailer. Zodoende kan de verkoop worden gestimuleerd.

Schakels binnen de retail handel

Steeds meer grote merken halen verschillende schakels binnen hun keten weg. Ze nemen zo het verkoop aan de consument in eigen beheer. Denk hierbij aan winkels als Nike. Deze merken verkochten hun producten voorheen via retailers. Momenteel openen zij steeds meer eigen winkels om zelf hun producten te kunnen verkopen. Binnen de online wereld is er nog erg veel gebruik van tussenschakels, denk aan Bol.com bijvoorbeeld. Hierbij lijkt alles afkomstig van Bol.com zelf, maar zitten hier duizenden leveranciers achter.

De detailhandel is een zeer interessante en grote markt waar bijna iedereen mee te maken heeft. Het begrijpen van deze markt als bedrijf is dan ook erg belangrijk.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist