Betekenis van: DESTEP-Analyse

« Terug naar Marketing Begrippen

Een DESTEP-Analyse is een analyse van de macro-omgeving van een bedrijf. Het brengt deze omgeving in kaart. DESTEP staat voor de volgende factoren: Demografisch, Economisch, Sociaal-cultureel, Technologisch, Ecologisch en Politiek-juridisch.

Binnen een DESTEP-Analyse worden de omgevingsfactoren van een bedrijf geanalyseerd. Dit zijn factoren waar het bedrijf geen directe invloed op heeft. Deze factoren beïnvloeden anderzijds het bedrijf wel. Daarnaast zijn het onderdelen die erg belangrijk zijn voor het succes van een bedrijf.

Waarom de DESTEP-Analyse?

De DESTEP-Analyse is er om kansen en bedreigingen in de omgeving van een bedrijf in kaart te brengen. Hierdoor kan er worden ingespeeld op deze factoren, om zo het proces te verbeteren. De marketingstrategie wordt bepaald op basis van deze kansen en bedreigingen.

Onderdelen van de analyse

De DESTEP-Analyse bestaat uit een zestal factoren, die ieder hun eigen impact hebben op een bedrijf. Het is dan ook goed om te kijken naar deze factoren. Maar wat houden deze factoren dan in? Je leest het hieronder:

  • Demografische factoren zijn de omvang, groei en samenstelling van de inwoners van een land, continent of de wereld. Zo krijgt het bedrijf inzicht in de markt waar ze zich op moet richten.
  • Economische factoren gaan om ontwikkelingen van bijvoorbeeld het nationaal inkomen. Wanneer dit bijvoorbeeld toeneemt kan een bedrijf inspelen op de koopkracht die is toegenomen.
  • Sociaal-culturele factoren zijn de cultuur en de sociale normen en waarden in een bepaald land. Ook dit is belangrijk rekening mee te houden binnen een marketing strategie.
  • Technische factoren zijn de motor van onze economie en daarmee zeer belangrijk te analyseren.
  • Ecologische factoren betreffen het milieu. De zorg voor milieu wordt steeds belangrijker binnen onze samenleving. Dit zijn factoren waar een bedrijf zeker rekening mee moet houden.
  • Politiek-juridische factoren zijn de verantwoordelijkheden die de politiek heeft voor het economische leven. De regels en wetten die steeds weer aanpassen zijn goed in kaart te brengen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist