Betekenis van: Datamining

« Terug naar Marketing Begrippen

Datamining is een bepaalde manier van data analyse en business intelligence. Datamining is gericht op het zoeken van verbanden tussen verschillende soorten data. Door het zoeken binnen databestanden kunnen er statistische verbanden worden gelegd tussen data. Dit zorgt voor inzicht in gedrag, gebeurtenissen en meer. Voor datamining zijn verschillende software tools aanwezig.

Wat is datamining?

Datamining is het zoeken van verbanden tussen verschillende gebeurtenissen, gedragingen en andere verschijnselen. Deze verbanden zijn in eerste instantie niet meteen te zien. Met veel data kan dit uiteindelijk toch worden gezien als relatie houdend. De data die hiervoor wordt gebruikt is te vinden in databases. Een goed voorbeeld is het in verband brengen van het weer met koopgedrag. Door de data kan er worden gezegd of goed weer een invloed heeft op het koopgedrag van de consument. Bovendien, als de data er is, kan er zelfs worden bepaald wat voor producten er wel of niet meer worden verkocht.

Datamining is dus zeer waardevol. Er kunnen veel voorspellingen worden gedaan op basis van bestaande data. et zijn de bestaande patronen die ervoor zorgen dat bedrijven weten wat ze bijvoorbeeld kunnen aanbieden bij goed weer.

Nadelen van datamining

Datamining heeft niet alleen voordelen. Het kan zijn dat er verkeerde verbanden worden gelegd. Dit gebeurt als bepaalde data wordt genegeerd of niet wordt gezien. Zo worden er verkeerde relaties tussen data gelegd. Een goed voorbeeld is het volgende: Bepaling of klanten meer kopen als het donker is. Er wordt door data geen rekening gehouden met het feit dat een winkel ’s nachts dicht is. Dit geeft zodoende een verkeerde uitkomst. De data had dus bepaald moeten worden in combinatie met de openingstijden van de winkel.

Datadelving programma’s

Er zijn vele programma’s die data kunnen minen. Al deze programma’s kunnen verbanden leggen door specifieke zoekmethodes. Is er een relatie ontdekt? Dan wordt er vaak een model gemaakt. De werking van deze programma’s gaat gepaard van een duidelijke wens aan conclusies. Dit dient het programma dan ook te weten, om zo de goede data aan elkaar te koppelen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist