Betekenis van: Customer Journey

« Terug naar Marketing Begrippen

De Customer Journey wordt ook wel de klantreis genoemd. Het is de reis die een klant maakt om een product of dienst aan te schaffen. Het in kaart brengen van deze reis is zeer waardevol. Zo kan de beleving van jouw klant worden verbeterd. Dit kan leiden tot omzet verhoging.

Wat is de customer journey?

De customer journey is een overzicht van de klantreis. Echter zijn hierin alle contact momenten getoond. Dit zijn momenten dat een potentiële klant contact heeft met het bedrijf. Deze contact momenten beginnen bij de oriëntatie en eindigen na de aankoop van een product of dienst. De customer journey is handig om klantrelaties te verbeteren.

De contact momenten die te zien zijn in een journey noemen we ‘brand touchpoints’. Dit zijn momenten waarbij een klant contact heeft met je bedrijf. Door deze momenten te vinden en te bepalen hoe belangrijk deze zijn kun je ze verbeteren. De momenten dienen in lijn te zijn met de boodschap die een bedrijf wil uitdragen.

Customer fases

De customer journey heeft verschillende fases. Door de klantreis in te delen in fases kan er beter worden ingespeeld op verschillende emoties. Emoties zijn per fase namelijk verschillend. De fases uit de customer journey zijn:

 1. Awareness fase
  Dit is de fase komt de klant voor het eerst in contact met het bedrijf.
 2. Consideration fase
  In deze fase vergelijkt een klant het product of dienst met die van concurrenten. Om zo de perfecte match te vinden.
 3. Purchase fase
  Dit is de fase waarin de klant heeft gekozen voor jou bedrijf. De klant gaat dus over tot aankoop. Belangrijk is het betaalproces zo gemakkelijk mogelijk te maken.
 4. Retention fase
  Deze fase is erg belangrijk. Het houdt zich bezig met het verzend en retour beleid. Service van hoge kwaliteit wordt erg gewaardeerd.
 5. Loyaliteits fase
  De laatste fase is er om klanten te onderhouden. Ze moeten ambassadeurs worden van je bedrijf. Zo keren ze terug en brengen ze nieuwe klanten aan.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist