Betekenis van: Copyright

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is copyright?

Copyright is een term dat staat voor auteursrechten. Een kunstenaar heeft rechten over zijn gemaakte werkstuk. HIj bepaalt of zijn werkstuk door andere gekopieerd mag worden. De maker van van een werkstuk bepaalt of zijn werk openbaar wordt gemaakt. Een auteur wordt beschermd door auteursrechten. Auteursrechten zijn heel erg belangrijk voor mensen die creatieve werk leveren.

Hoelang gelden auteursrechten?

Je kan auteursrecht krijgen wanneer je werkstuk authentiek is. Deze rechten bestaan in verschillenden vormen. Bijvoorbeeld: een tekst, muziek, beeldende kunst, geluid en beeldhouwwerken. Een auteursrecht geldt tot 70 na de dood van een auteur. Daarna gelden deze rechten niet meer en kunnen andere alles doen met dat werk wat ze willen. 

Copyright licentie

Het werk wat van jouw is blijft van jouw. Je kunt er alles mee doen wat je maar wilt. Jij beslist of mensen gebruik mogen maken van jouw werkstuk of niet. Ook mag je bepalen wat mensen mogen gebruiken van jouw werkstuk. Met een licentie kan je alles uitleggen wat andere mogen gebruiken van je werkstuk en wat niet. 

Met een auteursrecht staat een maker op een monopoliepositie. Zoals gezegd mag de de auteur alles doen met zijn werkstuk. Hij mag dus zijn werk openbaar maken voor anderen. Daarvoor kan hij wel royalties voor terug vragen. Royalties zijn vergoedingen die een artiest krijgt als zijn muziek wordt gedraaid op de radio of tv. 

copyright

Royalties

Je kan met recht profiteren als mensen jou om toestemming vragen om jouw werk te gebruiken. Als iemand iets succesvols kan maken van jouw werkstuk kan je daar een vergoeding voor vragen. Auteurs kunnen royalties vragen aan mensen die hun werkstuk willen gebruiken. De auteur behoudt zijn werkstuk maar leent het uit voor een afgesproken tijd. Dit kan maanden of jaren zijn. Mocht het een succes worden dan kan de auteur ervoor kiezen om de licentie te verlengen. 

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist