Betekenis van: Consumentengedrag

« Terug naar Marketing Begrippen

Consumentengedrag staat voor alle activiteiten die consumenten doen voor het doen van een aankoop, het gebruik van een product of dienst, en het stoppen met het gebruik hiervan. Bij consumentengedrag houden we rekening met emoties, mentale gesteldheid en het gedrag van de doelgroep voorafgaand aan of volgend na een bepaalde actie.

Wat is consumentengedrag?

Voor zolang marketing bestaat wordt er gekeken naar consumentengedrag. Het is namelijk een manier tot analyse van de markt. Het is een belangrijk onderdeel in het analyseren van de redenen tot beslissing tot aanschaf van een product of dienst. Bij consumentengedrag wordt er veelal gekeken naar een aantal dingen:

  • Hoe vaak gebruikt een consument een product of dienst?
  • Waarvoor worden de producten of diensten gebruikt?
  • Is de consument loyaal aan het bedrijf?
  • Welke behoeftes heeft de klant?
  • Wanneer kopen mensen en producten en hoe betalen zij hiervoor?

Buiten deze vragen om dient er ook gekeken te worden naar externe factoren. Zo is de omgeving van een consument erg bepalend in de beslissing tot aanschaf. Dit kan bepalend zijn bij een aanschaf van een product. Omdat je dan werkt met social proof. Als andere mensen iets vinden of doen, dan ben je snel geneigd om dat ook te doen. Dit is nog sterker als het komt uit je eigen kring of omgeving.

CRM toepassen

CRM staat voor Customer Relationship Management. Dit gaat over het beheren van contact tussen organisatie en klant. Er zijn softwares die dit proces kunnen vastleggen, rapporteren en analyseren. Vanuit hier of los hiervan kan je een CRM als strategie gebruiken. De manier waarop je relatie beheerd kan je dan vastleggen of in een strategiegesprek naar voren laten komen. Dankzij het internet is het vastleggen van klantgedrag zeer groot geworden. Zowel individuele gebruikers als van grote (geanonimiseerde) groepen. Het klantgedrag is per klant net wat anders. Online kunnen klanten worden gesegmenteerd op basis van demografie en andere kenmerken.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist