Betekenis van: Consument

« Terug naar Marketing Begrippen

Consumenten zijn personen die handelen voor doeleinden die niet te maken hebben met bedrijfs activiteiten. Een klant die als ZZP’er een aankoop doet is dus geen consument. Een consument is iemand die dus niet handelt in opdracht van een beroep of bedrijf. Een consument is een persoon die iets afneemt. Er is echter een grote fout die vaak wordt gemaakt. Zo wordt iemand een consument omschreven als iemand die iets afneemt of koopt. Dit moet is dus in principe niet 100% waar. Wanneer iemand een product of dienst afneemt voor eigen gebruik, noemen we dit product een consumptie.

Consumenten in de economie

Het afnemen van producten of diensten voor eigen gebruik wordt consumeren genoemd. Voor het afnemen hiervan zijn uiteraard bedrijven nodig die dit produceren. Het totaal van vraag en aanbod wordt gestudeerd door een econoom. De grote vraag die wordt gesteld binnen de economie is: ‘Waaraan geeft de consument haar geld uit?’. Dit is een zeer moeilijke vraag. Bovendien, kan een klan zijn/haar geld maar één keer uitgeven.

De markt en de consument

We noemen de plek waar vraag en aanbod samen komt een markt. Voorbeelden hiervan zijn de ouderwetse markt, de supermarkt, de huizenmarkt, de energiemarkt en ga zo maar door. Bij iedere markt is er een overeenkomst. Namelijk dat een consument kijkt of hij het aanbod wil en kan betalen. Hierbij wordt er tevens ook gekeken naar kwaliteit, garantie, veiligheid, recensies en dergelijke. Er zijn twee soorten producten binnen de markt. Primaire goederen en secundaire goederen. Hieronder leggen we ze uit:

  • Primaire goederen zijn goederen zoals kleding, onderdak en eten. Dit zijn noodzakelijke producten, onze eerste levensbehoefte.
  • Secundaire goederen noemen we ook wel luxe producten. Dit zijn bijvoorbeeld een laptop, vakantiewoning, dure schoenen enzovoorts.

Het is erg belangrijk om het consumentengedrag te snappen, om zo in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van de consument. Als bedrijf zijnde kan het begrijpen van de consument erg waardevol zijn.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist